Followers

Recent Posts

selamat datang ke http://aku-ash.blogspot.com/ "dunia ini untuk kita aje"

Tuesday, December 21, 2010

weight gain

kali ni i wanna tell about my friend...
nama dia Cik F(xleh la nk bagi taw nama betol..kang bf dia langgar dengan jet..hihihi)...
dia ni bek sangat ngn saya..comel gak org die...
yang menariknya tentang cik F ni...dia nk jadi gemuk!...
dia la wanita pertama saya jumpa nak jadi gemuk..hahaha...
pelik kan..
saya lak nak kurus..hihihi..
elok la tu kan...
kontra
sorang nak gemuk sorang nak kurus hihihi...
saya suke kco dia...bila kena kaco dia cakap "kuang aja ko ame~"..hahahaha...
memang trade mark die..
so entry khas ni saya nak tambah tips nak gemuk untuk dia...

cik F!ko pilih lah mane ko nak guna!hahahaha!
kalu korang pun nk jadi macam dia..ikut la petua2 ni...

semua tips ni dari kevin zahri punya ebook- Panduan Menambah 5kg Dalam 10 Minggu.

1. Kurang Makanan

Untuk membolehkan badan korang tambah berat badan ataupun otot(kalu ada la..hihi), korang kena amik kalorie surplus. so, tenaga bekalan makanan kena lebih dari tenaga yang dibakar.
tapi ni xpe..cik F makan byk..hihihi


2. Senaman pemberat yang kurang berkualiti

Badan korang kena ada sebab nak besar - kena ada "catalyst"(kalu x tw jangan tanya saya..saya orang math..kena tnya budak bio la ek..hihhih). Senaman pemberat ni catalyst yang wajip! Igt wajib!Tapi senaman pemberat ja tak cukup. kena senaman pemberat berkualiti!
tapi ni saya tak taw la...kalu dh nama pun kurus..mcm na nk angkat berat...hihihi...

so cik F..nti beli dumbell yer....


3. Terlalu Aktif

if korang selalu berlari marathon ataupun banyak amalkan senaman kardio, memang susah la jawabnye korang nak tambah berat. so kalu korang nk stil aktif gak, korang kena la tambah kalori(makan byk2 la jawabnye).
cik F..jangan jalan yer g kampus...naik keta lembu tw...hmmm makan kena banyak ni yang jadi tanda tanya...dh nama pun kurus...tank pun kecik la..hmmmm....xpe2...ni tips dari pakar..ikut je..jangan banyak songeh...

4. Takut penambahan berat lemak!

Semua orang nak tambah berat dengan isi daging dan bukannye lemak.susah la... Nasihat saya: tambah je berat dulu.. lemak2 ni letak no.2.
susah2 g je sedut lemak abis cita..Dr.Romzey kan ada..hihihi


5. Salah Pilih Senaman
Jogging dan badminton tak akan membantu korang tambah berat badan sbb senaman ni utk kurus.mcm saya wat tiap petang..hihihi.so lupakan senaman jenis ni & buat senaman pemberat! cik F makan banyak2...makan telur banyak2...ikt petua 1st saya dulu...

6. Tidak Konsisten
Sama macam nak kurus.bukan boleh jog ptg ni,jpg p timbang nk tgk turun terus.kirim salam la jawabnye.so same goes to nak tambah berat badan.kena konsisten..
cik F,bak kata ustaz Ash kena istiqamah. wajib kena komitmen sepanjang hayat!


7. Over-Training

Ini bukan senaman kardio tetapi senaman beban. Ingat: setiap kali korang buat senaman pemberat dekat mana2 otot, korang kena biar otot rehat dlam 48-72 jam. ni sebab nak bagi otot tu membaiki dan kuatkan diri dia balik.
igt tu cik F...


8. Bergantung kepada Suplemen!

Ramai orang habiskan ratus2 ringgit sbb g beli weight gainer dan suplemen lain.igt Tanpa, makanan asas dan senamam berkualiti, usaha korang tu mcm sampah je.

cik F..dh beli suplemen makan la..jangan tak makan..mahal tu...


9. Adakah Kekuatan anda Meningkat?

Satu-satu cara nk taw tahap tumbesaran badan ialah dengan tengok kekuatan korang buat suatu senaman tu. kalu korang makin kuat, ni bermakna otot korang dah membesar.
korang dah bleh jd mr.muscle..tp cik farel mrs.muscle la ek..hihihi


10. Tidak Cukup Protein

Protein sumber tumbesaran otot. protein tak cukup, otot tak besar. make sure korang makan lebih kurang 2g protein utk tiap kg berat badan korang.
Cik F,lepas ni makan ikan!

p/s: Selamat Mencuba~










Monday, December 20, 2010

ANAK MURID USTAZ ASH

Di sebuah sekolah di utara tahan air...dalam Kelas ... mata pelajaran pendidikan islam hampir tamat... sebelum keluar... Ustaz Ash pun menberitahu kepada murid2...

USTAZ ASH: minggu depan Insyallah kita akan belajaq tajuk baru...jadi ustaz nak hampa(kamu) semua balik rumah ... baca ayat 287 surah Al-Baqarah ... sebab ayat ni ada kena mengena dengan tajuk untuk "next class"..

MURID2 : Orait ustaz!

Mingu depannya...

USTAZ ASH: Minggu lepas Ustaz suruh hampa baca Ayat 287 Surah Al-Baqarah kan?hampa baca ka dak? sapa yang dah baca ayat tu kat rumah?

Ramai Murid2 yang mengangkat tangan..sikit sahaja yang tak angkat tangan sambil ketawa kecil...ustaz Ash pun tersenyum... lalu berkata...

USTAZ ASH: Ustaz tak caya ...

MURID2 : Betul ustaz...kami baca..

sahut Murid2 nya dengan penuh confident...

USTAZ ASH: cuba hampa bukak tgk dalam Quran..

semua murid2 pun bukak Al-Quran...ada yang masih tercari2 surah Al-Baqarah...alangkah terkejutnya.....

USTAZ ASH:Surah AL-Baqarah ada 286 ayat ja...macam mana bleh ada ayat tambahan jadi ayat 287..jadi harini kita akan belajaq tajuk baru... tajuk ni sesuai dengan hampa... dosa-dosa menipu ...

MURID2 : alamak... kantoi kita..


p/s:jangan la menipu ek...hik3

Sunday, December 19, 2010

Maut itu buta...


Bismillahirrohmanirrohim,,


انّا للہ و انّا الیہ راجعون
saudara,
Kematian itu pasti,
kewujudannya ibarat “pintu”,
setiap orang pasti memasukinya

laksana “gelas”,
setiap yang bernyawa pasti ‘mencicipinya’.

Firman Allah, “Tiap-tiap jiwa (yang bernyawa) akan merasakan kematian.” (Qs. Ali ‘Imrân [3]: 185).

Kematian itu pasti
bak pencuri:
datang tanpa kaki
mengambil nyawa manusia tanpa tangan
kedatangan tidak perlu di jemput
ketibaannya tidak pernah mengucapkan salam.
kehadiran tidak dirasa dan tidak diduga.
Namun, dia pasti datang.

p/s:Sahabat yg saya kasihi.Enrty ini saya buat khas untuk sahabat saya Abdillah Hafiz yang telah pergi bertemu Yang Maha Esa.kepada keluarga beliau saya ucapkan takziah dan kepada sahabat saya Cielah harap bersabar dengan dugaan Yang Maha Esa ini.
sehubungan itu saya memohon agar sahabat sekalian menyedekahkan Al-fatihah kepada Allahyarham Abdillah Hafiz.
AL-Fatihah~






Friday, December 17, 2010

susu HL

kelmarin dulu saya kuar shoping barang2 dapur dengan mama & adik2(anak soleh kata kn..bukan ank mak k..anak mama..hahah)...
then terlihat la susu HL...lamanya tak minum...
then bila minum teringat la pulak dekat mrs.ash..die suke sangat susu
hihi..susu pun ada kisah antara saya & mrs.ash...
tapi biar lah rahsia...hik3

p/s:kpd mrs.ash..tgk la sus HL ni..nk tak?hihihi~sedap~


susu!!


susu HL lak tu!

i miss her~

she love susu~

yummy!ssseeeeedddaaappppp~hik3

Monday, December 13, 2010

sang merpati putih


aku merpati putih...
aku merpati jinak...
sudah bertahun lamanya aku diasuh...
diasuh oleh tuan ku yang amat hebat...
tuan yang amat bermakna dalam hayat ku...
yg mengajar aku erti kehidupan...
ajar aku bagaimna nk terbang...
bagaimana nk pulang...

tetapi bukan gari dan sangkar ini yang aku harapkan...
aku inginkan sangkar terbuka dan gelang leher...
gelang yg mengingatkan...
siapa tuan ku...
siapa diriku...

ak inginkan kebebasan!!!
ak tidak seperti merpati lain...
berak di merata-rata tempat...
hingga rosak pemandangan kota raya...
aku tahu batas ku...
tuan aku sudah ajar aku sejak kecil...

aku tahu nak berkawan dengan merpati atau gagak...
keliaran burung-burung lain sikit pun tak menjejaskan kejinakkan ku...
aku merpati yg tahu asal usul ku...

aku sekadar inginkan sedikit kebebasan...
inginkan sedikit kepercayaan yg pasti aku tidak sama sekali aku khianati...
kerna aku sayangkn tuan ku...
bukan bermakna ak nk terbang bebas tidak pulang...
aku pasti pulang...
bukan kerna makan..
ak pulang kerna...
aku tahu erti sayang...
~hayatilah~



p/s:nukilan kosong~

Thursday, December 9, 2010

Cinta Itu Seperti Garam


mr.Ash dan mrs.ash sedang berada di dapur.

"Awak, Im so sorry coz you yang kena masak lak malam ni."

mr.Ash tersenyum.

"awak dah masak untuk saya tiap hari kan... Kali ini, biarlah saya lak yang memasak untuk awak. awak kan demam, sayang berehatlah oke."

mrs.Ash berkata,

"Tugas memasak, awak bagi dekat saya. Awak kan dah satu hari kerja untuk mencari rezeki. sekarang turn saya pula untuk melayani awak. Memasak dan melayan awak adalah kerehatan untuk saya."

mr.Ash berkata,

"Malam ini, biarlah saya yang memasak untuk awak. Bukan selalu awak dapat merasa masakan saya. awak risaw masakan saya tak sesedap masakan awak ek?"

mrs.Ash tersenyum dan berkata,

"Masakan awak tentulah sedap, tetapi tidaklah sesedap masakan saya,hik3"

mr.Ash tersenyum dan membalas,

"Skill masak saya makin bertambah taw..Masakan saya makin bertambah sedap taw. Selepas ini konpem awak akan merayu-rayu minta saya masak untuk awak."

mrs.Ash tersenyum dan berkata,

"saya tahu, awak memasak menggunakan perencah kasih sayang, sebab itulah masakan awak makin bertambah sedap."

mr.Ash tersenyum dan bertanya kepada mrs.Ash.

"awk, berapa banyak garam yang perlu saya masukkan ke dalam masakan ini?"

mrs.Ash menjawab,

"Awak masukkanlah garam dengan secukup rasa. Jangan terlalu banyak dan jangan terlalu sedikit."

mr.Ash menjawab,

"Boleh awak tolong saya masukkan garam dalam masakan ini tak? saya mengalah la, awak terer lagi masak dari saya."

mrs.Ash tersenyum dan menolong suaminya.

"Awak tahu kenapa kita kena masukkan garam dengan secukup rasa sahaja? Kenapa tidak boleh terlalu banyak atau tidak boleh terlalu sedikit."

mr.Ash menjawab,

"iron chef nak test saya ek? Kalau terlebih garam, masakan akan jadi masin dan kalau terkurang garam pula masakan akan jadi tawar."

mrs.Ash tersenyum.

"Kalau garam perlu dimasukkan dengan secukup rasa, bagaimana pula dengan cinta?"

mr.Ash tersenyum dan menjawab,

"saya mungkin kalah dengan awak dalam masak, tetapi saya tak nak kalah dengan awak dalam soal cinta."

mrs.Ash tersenyum dan mr.Ash meneruskan kata-katanya,

"saya berikan cinta saya pada awak dengan secukup rasa. Cinta yang saya bagi awak, tidak lebih dan tidak kurang. Semoga cinta kita tidak akan melalaikan kita daripada mengingati Allah."

mrs.Ash tersenyum dan berkata,

"Awak memang pakar dalam bercinta. Makin hari, makin sayang saya dekat awak taw. Kadang-kadang, saya rasa awak lah pakar bius terhebat taw. saya dibius cinta."

mr.Ash tersenyum.

"Nasib baik saya tak leh jadi doktor setakat Dr matematik je. Kalau tak, ramai pula pesakit yang terbius dengan bius cinta saya."

mrs.Ash mencubit manje mr.Ash gara2 jenaka mr.Ash



p/s:hai...mrs.Ash tu la orang yg berjaya amik hati saya...so dalam blog saya ni..saya gelar die mrs.Ash la yer...hihihi...die sorang yang simple,manje,comel n etc...skrg ni die demam teruk..risaw saya..apakan daya jarak memisahkan kami...hope she can get well soon...pesanan kepada mrs.Ash jangan lupa makan ubat & jangan lupa taw makan ubat yg saya bagi tu...nukilan ini saya amik dari page i luv islam dan di edit mengikut selera say..hihihi...

Tuesday, December 7, 2010

Maal Hijrah

Dari jauh si penjaga menara kota yathrib memandang jauh mencari2 kelibat kekasih Allah bersama sahabat yg bakal meneruskan perjuangannya iaitu Abu Bakar...dalam terik panas matahari membahang...si penjaga tiba2 terjerit2 melolong..
Nabi Allah telah sampai!!!
Janji Allah itu benar!!!
Nabi Allah telah sampai!!!Allah Maha Besar!!!Allah Maha Besar!!!
Tiada Tuhan Selain Allah, Nabi Muhammad Pesuruh Allah!!

sejurus itu, seluruh penduduk muslimin yang rindu akan kekasih Allah bersorak keriangan dan bersiap menanti ketibaan baginda dan Abu Bakar...mereka sedia maklum segala penderitaan Nabi Allah serta para sahabat...mereka telah bersedia memberi segala bentuk pelindungan agar saudara seagama mereka yang datang merasa seperti keluarga mereka sendiri...ini lah persaudaraan islam di kalangan ansar...berpijaknya rasullah di bumi yathrib...mereka mendenangkan lagu ini sebagai tanda syukur mereka akan kehadiran baginda nabi s.a.w

Di saat tiba bulan purnama
dari lembah perpisahan
Wajiblah kitapun bersyukur
Terkabullah doa nabi
Wahai yang diutus untuk kami
Pembawa amanat suci
Telah Kau mualiikan baginya
Selamat datangnya nabi
Di saat tiba bulan purnama
dari lembah perpisahan
Wajiblah kitapun bersyukur
Terkabullah doa nabi
Jadilah penolongku ya kasih
Pada hari akhir nanti
Ya Tuhan mohon ampuni kami
Ditempat kembali nanti
Di saat tiba bulan purnama
dari lembah perpisahan
Wajiblah kitapun bersyukur
Terkabullah doa nabi
W Badru ajiblah kitapun bersyukur
Alaina Terkabullah doa nabi
Thola’al‘Badru ‘


Demikanlah bertapa bersyukurnya mereka kepada Allah. Hari itu adalah hari Jum’at dan Nabi Muhammad berjum’at di Medinah. Di tempat itulah, ke dalam mesjid yang terletak di perut Wadi Ranuna itulah kaum Muslimin datang, masing-masing berusaha ingin melihat serta mendekatinya. Mereka ingin memuaskan hati terhadap orang yang selama ini belum pernah mereka lihat, hati yang sudah penuh cinta dan rangkuman iman akan risalahnya, dan yang selalu namanya disebut pada setiap kali sembahyang. Orang-orang terkemuka di Medinah menawarkan diri supaya ia tinggal pada mereka.
p/s: sama2 lah kita hargai perjuangan baginda nabi.salam maal hijrah.

Saturday, December 4, 2010

Reduce sugar intake

today is offcially may last exam for this semester...but it just public speaking...i choose title reducing sugar intake as my persuasive speech...so hopefully you all can enjoy my speech...

reduce sugar intake

What will you feel when you start regaining consciousness spending three hours in operation theatre and the first think you notice is you can’t feel your leg? Since I am having an aunt working as a doctor, i often hear stories about my aunt doing treatment and operation on diabetes patients. I found that these problems are becoming more worrisome. So, I decide to make a research on the right amount of sugar that should be taken. Now, I would like to explain to you why reducing sugar is necessary and how to take right amount of sugar.

ladies and gentelman,

I know all of you have acknowledges what is sugar, diabetes and all the symptoms. What I want to tell and stress here is the statistic for the whole malaysian people regarding this bad habit.

Excessive sugar cause high sugar in our blood can lead to diabetes. Furthermore, this also can lead to heart disease like stroke, high blood pressure which can shorten our life. Based on the data taken out by Ministry of Health, the number of diabetics in the country has increased rapidly in the last 10 years from 1996-2006 to 1.4 million adults above the age of 30 which mean risen from 8.3 per cent in 1996 to 14.9 per cent in 2006.this data is related each other. What was alarming is that almost 36 percent of them were undiagnosed, resulting in complications later that required more intensive medical care, putting great strain on the existing overstretched health services. Moreover, recently obesity was another trend in Malaysia, since the National Health and Morbidity Survey in 2006, showed that the number of obese had also increased by almost 200 percent over a 10-year period from 1996.This is a worrying trend, as obesity remains the foundation for the development of diabetes, particularly in our society. The 2006 National Health and Morbidity Survey revealed that 29.1 per cent of adults in Malaysia were overweight and 14 per cent obese. In 1996, only 16 per cent were overweight and four per cent obese.

friends,

I’m sure that you can see the need for people like you to know the amount of sugar we taken daily and how to make change. Let me tell you
Every Malaysian love teh tarik. However do you know that the teh tarik is a silent killer.yes.it is because it contain high sugar as it use creamer in making teh tarik. So please next time you want to have a cup of teh tarik, please think wisely. So basically, I prefer to suggest you to have a plain water. If you want other drink, make sure just have 2 tea spoon of sugar.
There are so many kind of desert out there, most of them are tradisional kuih, cake and etc. Here I would like to remind you that please limit usage of sugar in your meal. Food also contributed to this diabetes. You may replace the desert with fruits which high in fiber and vitamin as well. If you buy food at supermarket, take product that stated “suger free” and “less sugar’. Remember don’t sleep after eating. When you sleep, your body will gradually slow down digestion process. This leads to the diabetes, fat and obesity.

As you can easily see, how worrisome this issue is. Year to year, there is increasing of the number of diabetics in the Malaysia. I’ve told you about why reducing sugar is necessary and how to take right amount of sugar and having healthy life with less sugar.What if there someone you loved have to face that he or she lost their leg because of diabetes? Would you dare to tell the person you love the most that they lost their leg because of this bad habit? Imagine if you take drastically action on you yourself and advising people around you. I am sure you may save their legs or even your own leg and you were able to see them move like other peoples do.

I’m going to leave you with a short message from Emily P.bissel,”Great thought speak only to thoughtful mind but great action speaks to all man kind”.


Thursday, December 2, 2010

kata-kata keramat sebelum habis exam

ketua pengawas peperiksaan:ehem2...sekarang tepat jam 11.00 pagi..kepada semua pelajar diminta berhenti menulis.sila pastikan nama dan no matrix anda ditulis serta ikatkan kertas jawapan anda dengan kemas.pengawas akan mengutip kertas jawapan sekarang.

ni la kata2 keramat yang saya tunggu2 selama 2 jam untuk last paper, c++. Susah giler....dah la selama ni asyik pegang pen & calculator je...skali kena belajar coding
memang terabur la...
ramai senior kena repeat kot...
tp apa kan daya kena amik gak
so amik je la kn...
harap2 lulus pun jadi la...takut~

so dah berapa lama ek saya tak berblog...dekat sebulan dh kn...hhihihi...
windu rasanya...
saya ada banyak benda nk story...tunggu la~

p/s:makluman.hati saya dah ada taman...hik3

Thursday, November 11, 2010

gambate kundasai

preparation 4 final exam...

Monday, October 25, 2010

saya allergic class!!!


Ya Allah mengantuknya!
saya memang tak tahan ngantuk kalau belajar...masuk kuliah je tidur...tapi tido tercover la...mmg lecture tak nampak la...
hihi..dah pengalaman la kata kan...dah lama dah saya ceburi bidang ni..


mau tak terer nye...saya ni memang dari dulu lagi kalau masuk class je tido...dari saya form 1 lg...tapi bila cikgu nk keluar je saya terbangun dengan sendirinya...die macam ada sensor..saya ni bleh je tido sambil pose pegang pensil..hihi dah expert la katakan...so tak sama la macam gambar hiasan dekat atas tu...hihhi


teringat lagi pernah satu ketika waktu tu form 3...waktu prep..waktu tu, saya as usual la..tido la kn..
tak taw lak mama nak terjah datang tengok anak laki kesayangan die ni belajar mcm mana..memang kantoi la saya di situ..haha




mama datang masuk clas dengan jari menunjukkan isyarat kepada kawan2 agar diam...


slow2 mama tarik telinga saya depan kawan2...


mama:OoOoOo....anak mama tido ek dalam class...mama ingat anak mama ni belajar...


saya:kejap je..nk rehat jap...(sambil ikut alunan tarikan telinga..hihihi)


mama:ni..hampa semua kalu namapak anak mak cik tidoq lagi dalam class bagi taw mak cik ek..mak cik nk cubit2 dia...(dengan isyarat tangan mencubit)


perrrghhh...memang malu la...terus org cop saya ni anak manja coz saya panggil mak saya mama & ayat mama waktu tu bukan nada marah sgt...mcm lembut skit..huhuhu (ada saya kisah orang panggil saya anak manja?saya memang anak mama & ayah saya...biar la nk manja pn kn...hihihi)


malunya waktu tu...tapi apakan daya...tabiat tido tu xleh nk ubah sampai sekarang..hihihi



p/s:so peringatan kepada yang baru nak berjinak2 dalam bidang ini...lupakan lah yer...jangan la tido dalam class...fokus...jgn jadi mcm saya...tapi peganglah kata mama saya dan selalu berkataan ni saya pegang..."study lama mana itu tak penting, yang penting adalah banyak mana ilmu yang masuk dalam otak"...Selamat Menghadapi Exam!!gambate!!




Tuesday, October 19, 2010

The Coffee & Coffee Prince

hmmm...bosannya..tak taw nak wat gapo...nak study pun malas...hihihi..saya ni cita gak la public speaking saya yang hampeh..x kira gak..besh ke tak..hehehehe
baru2 ni saya ada evaluation public speaking.saya buat tajuk The Coffee.saya pilih tajuk ni sbb saya ni peminat kopi la kata kan...hihihi...alhamdulillah la berjalan lancar gak la presentation saya.cuak jugak la..dah lama tak nervous...tetiba jd takut macam tikus...yer la..dah kawan2 bising ckp:
ramai2:mis...kami nak coffee prince!coffee prince!coffee prince!
ash(saya):mmm....(diam seribu bahasa sbb kecut perut..kira kurus gak la malam tu sbb kecut perut..hahaha)
tapi saya lecewa coz bagi saya tak cukup baik...huhuhu..tapi apa nak di kata benda dah buat kan...tapi satu je yang besh...saya berpakaian macam coffee prince...hihihi..
sama tak picture saya dekat bawah ni dengan pic atas ni...hihihi..sama kn~

perasan giler kan..hahaha...nasib la..saya memang suka buat benda giler2 mcmni..hihihi...ada ke patut..lepas speech kawan saya, Achik, dia ckp "ko bukan coffee prince tapi dah jadi coffee prof"hahaha...whatever la...janji dah selesai...nk letak video malu la plk..hehehe...ni saya letak speech saya~bye


THE COFFEE
From to one road to another of Amsterdam, the morning is demanding for nothing but a cup of refreshing coffee. Like Terri Guillemets once said that Coffee is the best thing to douse the sunrise with. Having a cup of coffee starting up the day had been flowing in the blood of the Europeans. However, for many people in Malaysia, coffee is just a drink that acts as an alternative beverage that is necessary for survival to help them stay awake during long journey. Why does Malaysian just take coffee for stay awake? Why not they make it must to start their day like European do? The reason is they always keep saying there are no coffee benefits when it comes to health. The truth is Malaysian habit are wrong! We takes more than two cups of coffee a day and with the added whole milk and sugar. This is totally unhealthy diet of coffee. So, I am here to answer all the question with mounting evidence suggests that coffee is good for our health.

Let’s start with a question that usually come out from our mind

It is true that coffee will cause our face look older than our age?

No! Absolutely not! Coffee is among drinks that have high antioxidant. In any case, it is prove that coffee is considered to be one of the best sources for antioxidants in the diet; these substances help to protect us against free radicals, which are a cause of premature aging. The average amount of antioxidant in coffee for 1.64 cups is 1 299 mg of antioxidants which is ten times higher than tea that supplied only 294 mg. According to the research by a biologist of the University of Navarra, Isabel López Galilea. She has emphasized in her study that the addition of sugar during the roasting process increases the development of compounds with high antioxidant activity.
Now we have found a new thing coffee as antioxidant and we continue to the next question.
Is it true that coffee containing caffeine will cause our bodies to lose even more water than normal?
Yes. But a moderate intake of coffee and other caffeinated drinks does not lead to dehydration and may count towards our daily fluid intake. It is better to take coffee compared to the hot chocolate or other caffeinated beverages bar because they have more caffeine compared to the coffee. As, urine output is often used as an indicator of dehydration. Professor Lawrence Armstrong, an avid runner and well respected scientist, undertook a review of the scientific research. In his published report Armstrong et al. (2002) concluded: “Moderate consumption of caffeine containing beverages appears to have a mild diuretic effect, however regular consumers of caffeinated drinks have a higher tolerance to the diuretic effect”
From the research, there is no reason to say by drink coffee gave massive diuretic effect to our body. Last but not least, the common question being ask.
Some of you may have question like this “I have seem some reports that suggest coffee drinking is associated with an increased risk of cancer – why is this?”
Actually, in 1991 the International Agency Research on Cancer (IARC), which is part of the World Health Organisation, classified coffee as being “possibly carcinogenic to bladder cancer.” This classification was given because there was insufficient data available at the time to be more specific. (IARC Monographs. 1991) However, the report also stated that drinking coffee may even help to protect against some forms of cancer. Since the publication of the IARC Report in 1991, several studies have been conducted. In an analysis of 10 European studies restricted to 564 non smokers, there was no excess risk in coffee drinkers. (Sala et al. 2000).
Now, we had discovered answer. You can see that, there is a great deal of research that shows drinking a few cups of coffee a day can be good for you. It not only protects you against a variety of serious diseases like cancer, dehydrate and as antioxidant but can also bring a lot of pleasure into your life. The bottom line is that the way we have it. Either we add sugar or not, either we add milk or not either we take in moderate or over dose. So, the next time you feel like to start the day with a hot cup of Joe, indulge yourself. Remember,not to add whole milk and sugar. It is good way to boost your mood, your energy, and your overall healthy lifestyle.
Before I end my speech, lets take a look on this wonderful turkish proverb,
“A cup of coffee commits one to forty years of friendship”
Turkish proverb

Lets, “drink a cup of joe, drink to your health”.
(sipping a cup of joe)

Sunday, October 17, 2010

tut...tuttt......tut...tutt....

tut...tuttt......tut...tutt....

saya:"hello...Assalamualaikum.ayah dekat mana ni?"

ayah:"waalaikummusalam...ayah dah ada dekat KLIA"

saya:"aik?bukan esk ka?"

ayah:"tak eh...ayah p malam ni...pukul 11 sat gi..."

saya:"oooo...saja call...hmmm....nak ucap selamat jalan ja..."

ayah:"ooo..terima kasih...ni...nanti kalau tak cukup duitb bagi taw mama...nanti mama buat masuk duit k...k.belajar elok2.assalamulaikum..."

saya:"waalaikummuasalam"

p/s:ni perbualan saya dengan ayah sebelum dia berlepas ke Korea atas urusan kerja.dingin kan perbualan ni.saya sebak jugak sebenarnya...hihihi tapi saya tak reti nk sembang & memberi reaksi yang saya sayang & bangga dengan ayah saya.so korg jangan la jadi macam saya yer...jadi kan ayah kita role model...so dalam entry kali ni, saya buat khas untuk ayah saya, Ahmad Munir b.Hj Yusoff. semoga segala pekerjaan ayah saya di sana di permudahkan Allah.amin...i love and very proud of you dad!

Wednesday, October 13, 2010

penat!!!!!!!!!!

minggu2 sebelum ni adalah minggu yang paling memenatkan dalam sejarah hidup ku.Tapi semua itu sudah berakhir selepas Pertandingan Malam Senimatik dan Konvensyen Integriti dan Anti-Rasuah Malaysia (KIARA 2010) sebab tu la sebelum2 ni blog tak berupdate. Balik bilik je dah penat terus terbongkang. Alhamdulillah nasib baiklah kedua-dua program ini berjalan dengan lancar dan jayanya. Sekarang saya nk cerita perasaan saya dan suka duka saya dan kawan2 menjayakan kedua-dua program ni.


Pertandingan Malam Senimatik
Sebelum saya bercelotih lebih2, saya nk cerita apa itu Senimatik. Senimatik ni sebenarnya merupakan suatu kebudayaan yang terdapat penerapan matematik dalam karyanya. Contohnya puisi, dalam dia mesti ada pengajaraan tentang ilmu math atau pun istilah math. So sama juga la dengan sketsa atau pun teater, mesti ada term math atau pun penerapan kefahaman tentang math. So kalu nk faham tgk la video yang di bawah ini.


ni cerita nujum mak cengkerik yang menang sketsa...cerita ni sebenarnya saya yang buat...hihihi
So saya sebagai Exco Kebudayaan HIMMAT, kena la jadi pengarah program pertandingan malam senimatik ni...(salah satu program dalam Minggu Penghayatan Matematik(MPM) anjuran HIMMAT..saya ulang HIMMAT bukan HIMMKOM tw...hihihi) Ok.sekarang sesi luahkan perasaan lak. Senimatik mmg la mencabar kewibawaan ku!!hmmmmm...macam2 kerenah.kerenah birokrasi kelab la, masalah organisasi induk MPM la,kerenah lecturer la.hai....dah la pertandingan senimatik...sah2 la tak dak orang nk masuk...lepas tu publisiti induk hampeh lak...hai.....apa la nasib(tangan tongkat dagu mengenang nasib) nasib baik la kawan2 banyak membantu dan memberi semangat untuk terus berjuang....


ni gambar bersama warga kerja senimatik...

alhamdulillah crew (7 orang je semua) bertindak cepat dengan mengeluarkan memo dan FB yang lebih berkesan...last2 baru dapat tarik minat.Rupanya ramai juga yang nak masuk tapi sebab kekangan test yang banyak...so budak2 math je la yang masuk...tapi setakat tu pun saya dah bersyukur sbb masih ada orang yang berminat untuk berkarya... komen saya, peserta yang masuk kali ni,bagi saya karya yang dihasilkan begitu memberangsangkan....kreatif...tapi masih boleh ditingkatkan. Bagi juri lak, masih boleh dipertingkatkan dan bagi jemputan yang hadir lak, dia harapkan tahun depan dapat lihat karya yang lebih menarik dan inovatif. so tahun depan kena la jumput dia lagi macam tu...hihihi bagi perjalanan program lak, program ini boleh dikatakan berjalan lancar.Bukan program saya ini sahaja tapi seluruh Minggu Penghayatan Matematik. Diharap kekurangan yang berlaku dapat diperbaiki dimasa hadapan.untuk file exco saya.Saya dah merencana satu program yang lebuh baik iaitu Pertandingan Malam Senimati Piala Naib Cancelor.harap2 masih berpeluangla merealisaiskannya...hihihi...







Konvensyen Integriti dan Anti-Rasuah Malaysia 2010 (KIARA 2010)

KIARA ni program anjuran Sekretariat Pencegahan Rasuah Universiti Malaysia Terengganu(SPRUMT).Saya jadi exco seminar(giler jawatan kan saya ni...hihihi...jangan main2 taw..dont sangka clear watar no boya..kawan saya Bella cakap saya bleh jadi YDP MPP tw...hihihi) Program ni agak besar gak la...saya jadi ketua AJK Protokol...so semua berkenaan protokol suma rujuk dekat saya...perrrhhhh =) memang giler la...dah la tak pernah taw menahu pasal protokol, kena jadi ketua ajk protokol lak tu...hahahaha tapi alhamdulillah...sepanjang persiapan program,saya naik turun bahagian komunikasi koperat UMT, banyak yang saya belajar...orang2 saya pun bagus2. komitmen tinggi dan saya memang menghargainya.Hanya Allah yang dapat membalasnya...

gambar bersama anak Ajk protokol saya...


~bersama semua jawatankuasa KIARA~

Nak taw tak...program ni ada satu slot forum tw...yang hadir Kamal Affendi(Penganalisis Jenayah Asia) dan Ustazah Asni (selebriti tv9)peeerrrrhhhhh...memang besh la jadi protokol...bleh jumpa dekat2 tw...Kamal Affendi lawak giler,sporting & Ustazah Asni baik sangat...besh2...mama saya minat ustazah ni.mama siap kirim salam lagi. Saya pun kirim la...ustazah ingat saya kot..dia siap simpan book mark ada tandatangan die untuk bagi dekat mama...hihihi..suke2...hihihi

kamal affendi siot~

~kenangan bersama Ustazah Asni~

tapi satu sahaja yang ,menjadi kekesalan dan kekecewaan bagi saya...MT program bantai ajk saya waktu postmoterm.geram taw!!dia tegur waktu postmoterm macam kami ni tak buat apa2.kami ni buat macam2 bagai nak rak tapi ucapan terima kasih pun tak.Then bila ada perubahan tertentu, salahkan ajk saya sedangkan kami mengikut Pegawai Khas Protokol yang di sediakan UMT...hai..geram taw...tapi takpe la.nevermind,we take it positively...actually it's just simple matter...i just want them tu appreciate my people..thats all..apa pun program ini mendapat pujian dari semua wakil IPTA dan pegawai2 SPRM yang hadir.

Tuesday, October 12, 2010

A mathematician is a device for turning coffee into theorems.


"A mathematician is a device for turning coffee into theorems."

quotation atas ni nampak hebat kan..hihihihi...
hebatkan orang math ni kan...kopi pun kami boleh tukar jadi theorems...hahahaha....
maksudnya bukan kami betul tukar kopi jadi formula...maksud quotation ni nk bg taw yang orang math ni bleh buat suma benda...boleh tukar benda sekeliling dia jadi math...and memang pun kehidupan kita semua melibatkan math....sampai korek hidung pun ada math tw(nk taw formula die tunggu next entry la yer..hihihi)
saya dulu pun tak pernah terfikir pun yang our life is related to math...tapi lepas jadi orang math ni(tapi tak terer math pun...huhuhu)

baru lah tw yang math ni luas cabang die...

back to this quatation.saya suka taw quatation ni...rasanya nak buat quatation ni jadi moto kelab HIMMKOM la...mesti nampak gempak kan...tapi kena bincang dulu la dengan suma orang...

actually, this quatation i just found it coincidently.waktu tu dok google utk preparation PB (public speaking)...saya buat tentang "The coffee"...teringat lak cita korea coffee prince(heroin comel)...hihihi....


saya ni peminat kopi...taip hari gak la bantai kopi...semua jenis kopi saya minum...sedap aroma die...tak dak gula pun saya bantai gak...sedap....obseskan saya ni..hhihi...tapi kopi ni bagus sebenarnya tw tak!!!die boleh elak cancer,refreshner, antioxident(so awet muda la saya ni...hihih)& etc...


so kalu nk taw cerita "the coffee" ni datang le tegok saya buat public speaking...ahad ni..hihi...may be the next entry saya upload video PB saya(kalu rajin la...hihihi)
~tata~

Thursday, October 7, 2010

sahabat selamanya...

sebenarnya nak buat entry marathon sebenarnya...gara-gara takleh tido plus selalu lepas bilik kawan...then tetiba je hilang mood...last2 camne tah terjumpa la video ni dalam FB kawan ...memang touching la tgk video ni..sumpah besh...confirm lepas korang tengok terus hargai erti persahabatan...tak pernah saya tengok video tribute to seorang kawan yang begitu touching sampai mcm ni......tapi video ni wat jatuh hati sebab sempoi giler & unik + kreatif...tak tau la kot2 korang dah penah tengok but i like...

Tuesday, October 5, 2010

Kembara HIMMKOM di Aidilfitri 2010

Kembara HIMMKOM di Aidilfitri 2010




hmmm..lama dah rasanya nk bagi taw aktiviti terbaru kelab HIMMKOM(kelab ni bukan betol2 tw,olok2 je...saya ulang tak wujud k...jgn salah phm)hihihihi...
so aktiviti kami yang terbaru adalah Kembara HIMMKOM di Aidilfitri...ni salah satu program aidilfitri berkonsepkan konvoi atau pun berkunjung rumah ke rumah...biasa la...saja nk kembalikan budaya kunjung mengunjung dalam kalangan ahli HIMMKOM...tapi tak semua yang terlibat..sori yer kalau tak ajak coz terdapat kekangan-kekangan yang tidak termasuk dalam rantau tersaur(mcm ayat prof math siot..hhihi)...so mintak maaf byk2 yer...


umah 1(abg joe@ pJoe)


awal pagi ...kami pegi umah abg joe a.k.a pJoe....pjoe ni pemalu skit...

die yang pkai baju warna merah tu....



hmmm...dapnya...



dekat umah dia memang masyuk!!Besh coz awl pagi(mcm saraopan la...dh jamu nasik dagang & nasi minyak)perrrggghhhh....kenyang giler...hihihi...TQ mak Pjoe..hihihi



umah 2


then pegi umah redwan lak...redwan ni artis tw...dia macam selebriti UMT...penyanyi koir umt...sedapt dowh sore die...ingat lagi waktu 1st year dulu...ada sorang budak diploma datang(so budak pompan ni mcm adik2 la coz muda kn...)

die ckp"abg redwan...abg redwan baca puisi sedappp....sgtt....".

ak yang dengar ni terus gelak terkekek-kekek sebab budak tu cara die ckp memang mcm gedik tapi lawak..hahahaha

kat umah die pun besh gak...ni ringan skit...bihun...fuh..memang sengkak la kitaorg dibuatnya...




tengah berehat...perut suma dah contraction...


umah 3


dalam pukul 12 lebih gak la...kami ke umah cik hazirah...cik hazirah comei tapi kasar gak...hihi...geram taw saya dekat cik hazirah ni...dia dok cita umah dia kecik la...ayah dia garang la...sampai kami budak2 laki siap tkt giler...suma pakat bawak kopiah puteh...gara-gara takut dekat ayah dia...ayah dia islamic sikit...lepas tu lak...nak di jadi kan cerita..waktu nak pegi solat jumaat suma pakat nk menyendat dalam satu kereta coz tak nak naik ngn ayah dia...last saya jugak jadi mangsa...huhuhuhu...cuak gak la...sabar je la...so xpe la...nk takut apa kan...ayah dia tak makn orang..hihihi...last2 ayah dia tak garang+ganas seperti apa ynag di ceritakan oleh cik hazirah ni...so saya pun sembang la...ayah dia ramah & sporting kot...mak dia pun sama...hahaha
lawak gak la...saya dah jadi mcm tikus dh waktu cuak tu...hihihi

cik hazirah ni yang pakai baju kurung warna hijau...ayah dia dok sebelah saya...makdia sebelah ayah die pakai baju warna pink...



umah pak cik azmi(nama ayah cik hazirah) ni kami bantai nasi hujan panas lauk ayam masak merah...tak pedas sangat la...tapi tu pun cik hazirah ni tak tahan...standard la orang ganu...jenis tak makan pedas...hihihi

umah 4


lepas tu kami ke umah tauke karipap lak...pergghhh....ni yang paling saya suka & tunggu2...saya suka giler karipap die...dah la rangup..inti pun byk...seingat saya waktu 1st time makan karipap die ni...saya bantai lebih 10 bijik ketul waktu bukak pose....xmkn nasi langsung hari tu...hihihi...kalu korang nak rasa bleh la call die...die tengah bercadang memperluaskan empayar karipap die...hihihi



yang baju warna purple tu la pembuatkaripap ulung ni(ibu kepada baju putih)....baju putih ni la tauke a.k.a tokan karipap..hihi


tapi kali ni bantai 6 ketul karipap je...coz dh 4 buah rumah kot...boncit perut di buatnya...perut kena simpan tank lg coz ada 2 bijik umah lagi...


umah 5


then kami ke umah cik dila...cik dila ni lak pemalu orgnya...mcm budak kecik...umah ni la jd port mengeshot(membuang) kami...hahahahahaha

cik dila yang pakai tudung hitam tu...malu sampai dok bawah..hahaha



dekat umah ni lain skit...kami dapat makan laksa ganu...1st time dowh...sedapppppp~

laksa die berkuah kari..besh2..dap2..lepas ni bleh g skali lg...hhihihi...



~ni la kuah laksa ganu~


umah 6


then umah huda...ni umah last...just minum2 teh je...suma dah boroi plus buncit dah...so just mkn keropok je..hihihi

lagi pun hujung minggu ni die panggil suma pegi umah die skali lagi...die wat open house...so tak sabar ni...hihihi

Tuesday, September 28, 2010

konvoi sksp

hmmm...lamanya tak berblog, windu rasanya...
so saya nk share saat-saat indah di hari raya bersama rakan-rakan...lama dah tak jumpa...huhuhu...and for the first time my mom gave me green light to go out AS for the whole day.yahoo....these are the moment capture~

Saturday, September 11, 2010

HARI LEBARAN MENJELANG KEMBALI

arini memandangkan semua umat islam di seluruh negara dan dunia telah diberi kemenangan oleh Allah setelah sebulan kita berpuasa di bulan Ramamdhan.(so sapa yang tak puasa habis tu tak leh raya la yer kecuali kes-kes terpencil je tw...hihihi).

Di kesempatan ini saya dan keluarga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin kepada semua yang mengenali saya serta sahabat handai yang berada di Malayisa mahupun yang berada ni perantauan, khususnya kak sayer...Along!Selamat Ari Raya yer..hihihi~=)

Saturday, September 4, 2010

gelak pada pandangan islam

tadi saya baru je menghadiri kuliah agama selepas selesai solat tarawikh...alhamdulillah i gain something valuable and i want to share in this entry...
sebenarnya kita tak digalakkan gelak keterlaluan...may be pada seseytengah orang anggap perkara ini remeh..tapi perkara ini besar bagi orang yang mengambil islam sebagai cara hidupnya...

terdapat 3 peristiwa yang menunjukkan perangai bergelak tawa itu tidak di galakkan oleh junjungan besar nabi s.a.w...

pertama:
dari Ibn Umar r.a. berkata: "Pada suatu hari Nabi Muhammad s.a.w. keluar kemasjid, tiba-tiba ada orang berbicara-bicara sambil tertawa, maka Nabi Muhammad s.a.w. berhenti didepan mereka dan memberi salam lalu bersabda: "Perbanyaklah mengingati yang merosak kelazatan." Sahabat bertanya: "Apakah yang merosakkan kelazatan itu?" Jawab Nabi Muhammad s.a.w.: "Mati."

kedua
ketika Nabi Muhammad s.a.w. keluar melihat orang-orang sedang tertawa gelak-gembira, maka Nabi Muhammad s.a.w. bersabda kepada mereka: "Ingatlah demi Allah yang jiwaku ditanganNya andaikan kamu mengetahui sebagaimana yang aku ketahui nescaya kamu sedikit tertawa dan banyak menangis."

ketiga
sewaktu nabi keluar lalu melihat orang-orang sedang gelak ketawa sambil berbicara-bicara, maka Nabi Muhammad s.a.w. memberi salam dan berkata: "Sesungguhnya Islam ini pada mulanya asing dan akan kembali asing, maka untung bagi orang-orang yang asing pada hari kiamat." Ditanya: "Siapakah orang-orang asing itu pada hari kiamat?" Jawab Nabi Muhammad s.a.w.: "Ialah mereka yang memperbaiki dimasa kerosakan manusia." (Yakni jika manusia telah rosak moralnya (akhlak) maka mereka tetap memperbaiki akhlak mereka.)

oleh itu kepada saya dan kawan2 yang suka bergelak kuat2...jom pakat kita kawal gelak kita...hihihi

berbalik kepda ramadhan al-mubarak...bulan ramadhan merupakan bulan rahmat dan tanda kasih Allah nkepada umat Nabi Muhammad s.a.w

Rasulullah pernah bersabda bahwa puasa adalah perlindungan, dan perlindungan ini akan bisa dirasakan selama manusia bisa memaknai nilai-nilai puasa yang dijalankannya.

Allah berfirman:"Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertaqwa." (QS Al Baqoroh:183).

tetapi sedarkah kita sekarang kita sudah berada dalam lingkungan 10 malam terakhir...di mana dalam malam2 terakhir ini terdapatnya satu malam di panggil malam lailatul qadar dimana malam ni terbaik dari 1000 bulan...mari kita muhasabah...dimana tahap tingkatan amalan puasa kita

Puasa ada tingkatan tertentu, dan tingkatan tersebut hanya diri kita sendirilah yang boleh mengukurnya. Tingkatan tersebut antara lain puasa umum, puasa khusus, dan puasa khusus yang dikhususkan.ini ni sebut di dalam kitab ihya ulumuddin yang di karang oleh imam syafie...

Puasa umum disini adalah puasa dhohiriah, sebagaimana yang telah kita jalankan yaitu dengan menahan lapar, dahaga, juga menahan diri dari mengikuti hawa nafsu.

Puasa khusus adalah menahan pendengaran, pendangan, lisan, tangan, kaki dan seluruh anggota badan kita untuk tidak mengerjakan kemaksiatan. Misalnya menahan telinga kita untuk tidak mendengarkan kebohongan, atau menahan pandangan mata kita untuk tidak melihat hal-hal yang mendorong diri kita untuk berbuat kemaksiatan, serta menahan lisan kita untuk tidak berkata bohong pada orang lain. Berapa banyak kebohongan yang kita lakukan tanpa kita sadari baik itu bohong yang bersifat sepele maupun besar. Dan sebagainya.

Puasa khusus yang dikhususkan adalah puasa hati, yaitu puasa hati dari memperturutkan diri untuk memikirkan hal-hal duniawi, menahan diri dari untuk tetap istiqomah hanya memikirkan Allah dan selalu mengingatnya, jika mendapatkan kenikmatan maka tidak pernah lupa untuk selalu bersyukur dan jika mendapatkan musibah tidak pernah mengeluh, selain hanya berkata "sesungguhnya kita adalah kepunyaan Allah dan kepada-Nya kita akan kembali". Inilah derajat tertinggi dari puasa.


Kembali pada diri kita sendiri,dimana tahap kita dan dimana kita ingin meletakkan tahap diri kita...

selamat beramal~


Thursday, September 2, 2010

bila kerinduan menyelubungi diri

dikala petang dingin di hujani hujan rahmat dari Maha Esa menghiasi bumi UMT ni...eh bermadah lak saya ni hehehe...


saya bosan ni....


suma kawan2 dah balik...huhuhu...diorg balik awal...:-(


so dah bosan saya pun on9 la...berblog & berFB jp...bila online ternampak kak kesayangan online..hihihi...windu lak rasa...YM ngn dia jap td...soalan yang x le belah dia tanya 'hujan x waktu along blik ireland?'hujan tu dalam family saya bermaksud menangis...

adik saya,amzar & mama memang konpem "hujan"...hihi


huh...xkan saya nk nagis kot..saya kan laki macho..hihihi

ni jawapan cover depan kak saya je...tapi sebenarnya sebak gak...yer la...jumpa kejap je tahun ni...cdh tol...lepas ni setahun lak baru ble jumpa...nasib bek sekarang dunia tanpa sempadan...ble jumpa depan webcam..tapi hakikatnya tak sama...

bawah ni pic saya dengan klak long saya waktu p Queen's bay...


tapi kali saya sedih+kekesalan bila tak sempat call waktu dia kat airport...saya tertido coz mlm tu saya stay up study untuk test LP(liner programing...pyh giler...huhuhu)
baru rancang nak buat macho+gentl call kak long kat airport..huhu...

Monday, August 30, 2010

Saya Raja Petra?betul ke?Apa kaitan saya dengan HIMKOM dan HIMMAT?

ahaaa...ini yang tetiba je nak mengaku diri ini Raja Petra...bukan betul2 Raja Petra tapi blogger sehebat Raja Petra, yang penulisannya terkesan kepada semua...hahaha
saya sebenarnya tak sangka la pulak blog saya ni terkesan dekat sesetengah orang...saya rasa saya dah mengamalkan segala yang baik dalam menjadi blogger...prinsip saya, jangan sentuh tentang sensitiviti agama, kaum dan politik...kalau sentuh pun tak tuju kepada mana2 pihak..sekadar luahan hati je...tapi tepat jam 11.33 pagi...ada 3 orang hamba Allah berjumpa saya...diorang menegur a.k.a sound yang penulisan saya bertajuk HIMKOM(Himpunan Mahasiswa Matematik Komputasi) membuatkan diorang terkesan...
gelak guling2 saya dibuatnya...tah..macam remeh sangat benda tu...benda kecik pun nk terasa & nak diperbesarkan...tapi apakan daya....rambut sama hitam ati lain2...so may be that entry is too sensitif for them...so dikesempatan ini saya tribite khas entry ni untuk diorang buat pembaca2 blog saya...saya nak terangkan apa itu HIMMAT dan apa itu HIMKOM....HIMMAT(himpunan mahasiswa matematik) satu kelab akademik untuk pelajar matematik di UMT di bawah Jabatan Matematik. Keahliannya terdiri daripada pelajar matematik komputasi dan matematik kewangan.
HIMKOM lak sekadar nama untuk kami budak2 matematik komputasi coz kami suka buat makan2 sama2...hatta jamuan makan birthday pun kami buat hingga lah just nk minum jus buah je(dah benda pun makan2 kecil je...jadi xkan la~nk tempah dewan besar macam DSM lak kan..so mkn tepi2 jela)...memang kami budak2 matematik komputasi ni kamcing la...mcm isi dengan kuku...suma benda bersama...hahaha...mmg besh la....bukan tu je...nk keluar bandar pun bersama...sewa keta beramai2..hahaha..so HIMKOM sekadar indah pada nama sahaja...kalu betul nak tubuh kan kelab ini...dah lama kami utara kan...selagi kelab yang nak kami tubuh kan tidak melanggar Akta Kolej Universiti (AUKU)...sebelum ni nama len, GMPK(Gabungan Pelajar Matematik Komputasi), Math Thinker & etc...so tak ada isu tentang nama atau kelab haram di UMT sbb ini just panggil2 mkn je..ala...mcm makan ramai2 dekat kedai je..tu je....dan lagi satu...kami ni ada banyak "kelab haram" lagi...tp bukan kelab sebenar ok...just kelab untuk bergelak ketawa n berjenaka je...ada Kelab Blur, Kelab Falsafah FB, Kelab Loading, Kelab Gelak, & etc...tengok2!!...banyak kelabkan kami ni ...tapi banyak kelab ini tak bermaksud kami berpecah....kami masih bersatu...so sama la dengan HIMKOM(bukan nama sebanar..hahah :-D) dan HIMMAT...tak ada isu yang kami berpecah....kami berpecah kalau ada orang yang nak pecah2 kan kami...
so saya harap jangan la nk perbesar2 kan benda yang kecil dan harap entry saya ini cukup untuk menjelaskan dan merungkaikan permasalahan yang berlaku...haaa..lagi 1 apa yang saya utarakan ini sekadar nak suka2 dan meleraikan segala kesusutan je~ :-)

orang dah lupa ramadhan

sejak akhir-akhir ni..setelah berpindah masuk kedalam kolej keidaman abdul rahamn limbong(kolej kediaman dalam kampus)...saya & kawan saya,syafiq bidin rajin giler ar nak online dekat kafe KUSZA(kafe yang dahulunya di sewa oleh KUSZA)...
setiap malam kitaorg lepak dekat situ...tapi malangnya setiap malam kami jumpa dengan bermacam-macam ragam manusia yang dah lupa sinar di bulan ramadhan...
dah lupa dalam bulan ini ada lailatul qadar...
masyallah!!
setiap malam kami jumpa dengan pasangan kapel yang dok pegang-pegang tangan,peluk-peluk & etc la(geli saya nk gambarkan)...
tah le...kalau dah mahasiswa & mahasiswi yang berpendidikan pun buat benda2 -benda macam ni...macam pulak dengan yang tak berpendidikan...
heran saya...makin hari makin menjadi-jadi...malaysia dah tak macam dulu..tak macam negara islam...baru ni lak hangat dengan pembuangan janin...memang patut la beranak anak haram...tengok je la..dalam bulan ramadhan pun masih ada orang yang berpeluk dan meraba2..ish2...sebelum tu pulak hangat dengan sekolah mengandung...ni pun satu hal...macam mengalakkan berzina & lahir anak haram pulak...so entry kali ni saya nak bawa rakan2 yang mengikuti blog saya dengan satu diary...semoga terhibur & mengambil tauladan

Diary of Unborn Child

October 5
Today my life began.My parents do not know it yet, I am as small as a seed of an apple, but it is I already.And i am to be a girl.I shall have blond hair and blue eyes.Just about everything is settled thoung,even the fact that I shall love flowers.

October 19
Some say that I am not real person yet, that only my mother exists.But I am real person, just as a small crumb of bread is yet truly bread.My mother is.And I am.

October 23
My mouth is just beginning to open now.Just think, in a year or so I shall be laughing and later talking.I know what my first word will be:MAMA.

October 25
My heart began to beat today all by itself.From now on it shall gently beat for the rest of my life without ever stopping to rest!And after many years it will tire.It will stop,and then I shall die.

November 2
I am growing a bit every day.My arms and legs are beginning to take shape.But I have to wait a long time yet before those little legs will raise me to my mother's arms, before these little arms will be able to gather flowers and embrace my father.

November 12
Tiny fingers are beginning to form on my hands.Funny how small they are!I'll be able to stoke my mother's hair with them.

November 20
It wasn't until today that the doctor told mom I am living here under her heart.Oh, how happy she must be!Are you happy,mom?

November 25
My mom and dad are probably thinking about a name for me.But they dont't even know that I am a little girl.I want to be called Kathy.I am getting so big already.

December 10
My hair is growing.It is smooth and bright and shiny.I wonder what kind of hair mom has.

December 13
I am just about able to see.It is dark around me.when mom brings me into the world, it will be full of sunshine and flowers.But what I want more than anything is to see my mom.How do you look,mom?

December 24
I wonder if mom heras the whispering of my heart?Some children come into the world a little sick.But my heart is strong and healthy.It beats so evenly:tup-tup,tup-tup.You'll have a healthy little daughter,mom!

December 28
Today my mother killed me.

Saturday, August 28, 2010

HIMKOM ( Himpunan Mahasiswa Matematik Komputasi)

HIMKOM..persatuan baru dekat UMT..hahaha...
actually ni persatuan haram..
hahaha..
persatuan ni khas untuk menjalan kn event-event untuk menyatukan semua pelajar math comp...& baru-baru kelab ni baru je buat majlis berbuka puasa bersempena dengan bulan ramadhan yang mulia...memang besh la..tak perlu proposal pun nk buat program..hahahaha...
ni antara kenangan2 manis kami berbuka puasa...insyallah...kami dalam merancang program yang lebih banyak lagi..harap semua member2 kelab dapat join & bagi sokongan dan kerjasama yang padu~
gambar bdk2 math komp
cik cielah buh makanan...
saya,una n syud...
mcm2 bdk2 ni...






Thursday, August 19, 2010

"the biggest loser"





hahaha...sekarang ni saya n kawan saya tak tido semalaman...so ktorg dah jd mcm orang x betol dah...biol je kepala...so tertiba tepancul idea join "the biggest loser"...





hahaha...actually this is just a deal between me(peserta A) & my frenz, syapiq suksis(peserta B)...hahaha


kami ni sebenarmya jejaka ensem, cute & hot...tapi lepas balik cuti je..saham kami jatuh merudum gara2 makan banyak...suma org ckp kami ni tembam...siap ada kawan2 panggil saya "bam' lg...dah mcm tiger bam dah...huhuhu...cdhnya..(T_T)



so kami create la deal ni...so peraturanya mudah je..yang kalah kena belanja & pemenang di tentukan mengikut penurunan berat badan mengikut peratusan...



game ni bermula 19/8 hingga 19/9..so esk hari untuk menimbang..so doa kan kejayaan saya...hahaha



i wanna be the next biggest loser..hahaha~











Friday, August 6, 2010

oh!!no!!my finger


huhuhu (T_T)...sakitnya~..

jari saya retak~tah mcm na boleh retak...

citanya bermula kemarin dulu...

saya & member2 bermain futsal di Jembal futsal...saya jadi gol keeper...

masa saya tangkap bola...bola tu muntah...saya dah stun dah waktu tu...so dah terbaring...

masa nk amik balik bola tu..tah sapa tah datang nak rembat bola tapi malang tak terhidu dia terrembat jari saya..dush!!!

mmg sakit giler la...then rest dekat tepi...memang sakit giler la...tp saya just buat tak endah je..ingat just tergeliat je...so masuk la sambung men balik tapi jadi pemain lak...so ni la peluang nk rembat balik..hihihi..

tapi saya tak la rembat org...just rembat bola...

so pagi kemarin dah tak p class cos mengerang...sakit giler...class prof pulak tu...lantak la!sakit giler dah ni...denyut2...

then kol suma kawan laki..suma tak angkat..last2 mintak la tolong kawan saya, hazirah carikan bomoh & aimi driver..tapi ada 2 penyibuk lak...azie & yat...

so masa jumpa pak cik tu..memang giler la...dia pegang2 je...trus cakap jari retak..

memang cuak la...tp dia ckp dia bleh buat..so saya pun ok je la..sekali dia tarik je...uuuhhhhhh...memang sakit giler..tapi tahan gak la..dah kwn2 pmpn ada..so kena la kontrol macho...huhuhu...

so begitulah kisahnya....then sekarng saya tengah tahan sakit la..huhuhu...harap2 Allah sembuhkan jari saya ni..so harap suma kwn2 doa kan gak yer..huhuhuhu (T_T)

Thursday, July 29, 2010

SPRUMT di Shah Alam

Ya Allah! malasnya nak p class...saya ni memang pemalas sikit...sikit ke?banyak gak la...hahaha...tapi actually saya demam skrg ni...tak larat...huhuhu...
dah la jembal inn ni jauh dari kampus, class kejap lagi sejam je, demam lak...mmg pakej la untuk x p class...hehehe...
entry kali ni saya nk cita pengalaman berharga saya sewaktu ke Shah Alam untuk Seminar SPRM baru2 ini...
fuhhyoo...ini pertama kali kot saya jadi wakil UMT...so bangga gila...hihihi
saya p dengan ahli2 sekretariat yang lain...diorg mmg besh, sporting+masuk air...sayid, paan, fara, baby(harith), janna, wan kedah, wan junior, kak wan, azlan, ayuni, fairuz n etc...
1st day
mcm2 berlaku kat sana...kami bertolak pada 22/7 dalam pukul 10.00 malam...mewah giler UMT..kami ada 13 org je tp bagi bas 44 seat...hahaha
tp dlm perjalanan ke Shah Alam...saya x taw apa yang berlaku sepanjang perjalanan coz saya ni memang kalu naik bas je..memang tido trus...
bas belum lalu Kuala Terengganu lagi, saya dh terlentang dalam "kesyahidan ku" hahaha...dalam diam2 saya tak sedar rupanya saya ni diperhatikan oleh rakan2 SPR..diorg snap pic saya...siot tol...hahaha...
sesampainya di sempadan selangor/pahang, ada R&R kat situ...nama pa tah tempat tu...Genting Sepah kot..saya pun tak taw...coz ni 1st time saya guna highway MTD ke KL...
kami sampai dekat situ pun dah waktu subuh...so kami bersarapan terus dekat situ...kat situ lak ada kedai fav saya...iaitu mcD...
hmmmmmm
saya ni x nk la bantai mcD pg2..giler ke..
memang montel la saya nnti...dah la sekarang ni pun dah tembam...huhuhu....
tapi kwn saya suma jadi penghasut...ckp mcD tu mcDiet la...apa la...macam2 coz nk mempengaruhi saya untuk bersarapan dengan mcD...tp malangnya x berjaya..hahaha...padan muka...so i win the 1st round of the biggest looser....hahaha..
then kami sambung la perjalanan ke destinasi kitorg...kitorg sampai KL dlm pkl 9.30...awl lagi... check in pkl 3...so kami lepak la dekat sogo KL....wkt tu sogo pn baru nk buka...kebetulan waktu tu ada la minah skirt merah ni(pekerja sogo la) welcoming kami kat pintu depan...siap tunduk2 lg...mmg malang la tunduk2 depan bdk2 ni...mmg jadi bahan la sampai sekarang...hahaha...
so bermulalah penjelajahan meredah sogo...pusing punya pusing jampa la dengan corner mega sale...diorg wat promosi baju yang ssh disebut..nama pa tah...mmg agak ssh la...so kami pgl je tu dengan "jenama sssh disebut"..hahaha..ngarut tol kitaorg ni kan?!...hahaha...
so after that, baru trus ke Calton hotel...Jummat memang burn dh...xpe la musafir kan...
setibanya kami di depan dekat hotel Calton, tu mmg terkezut orang gak la...nampak mmg gah gak la kan...xsabar giler nak masuk hotel...hihihi...
so bila dapat bilik, baru lah kami taw yang kami, lelaki dapat hostel & perempuan dapat bilik...ni xbleh jadi ni..ni la 1st time ak taw yang hotel pn sediakan hostel!...xpe la...nak buat macam mna...benda free...so masuk2 je dlm hostel...ya Allah!!...truk gila! semak! & tandas dh la dekat luar..mmg dh mcm asrama sekolah...tandas dekat luar tu xpe lg...yang buat ak naik darah ni bila tandas tu kotor gila#$%^!...memang hotel ni cari pasal la,...saya pun turun wat complain...mmg ak bising la..
so diorg cuci la...tapi cuci mcm x cuci je
tp stil kotor lg...mmg truk la hotel tu..so sapa2 nk p Shah Alam..jangan la p hotel ni...teruk sgt layanan diorg...kita boikot ramai2!!...dh la hotel ni perbandanan menteri besar selangor pnya!!...memalukan je!!...tuala pn x bg!!..kena la p saya beli tuala baru dekat tesco...
hmmm..1st day pun dh mcm2 berlaku...tu la kata orang jauh pemandangan, luas pengalaman...
2nd day
keesokkan harinya...suma bgn awl..coz kami p mandi dekat bilik depan...suma budak2 UPNM... kerek skit..tutup je pintu...xnk share tandas...apa lg, kami ketuk la...coz nk gak guna tanda diorg...tandas kami kotor..hahaha
so waktu dok lepak dlm bilik menunggu giliran, sempat la saya berkenalan dengan deligasi SPR IPTA yang lain...ingat suma mcm nerd je...rupanya masuk air jugak...1 kepala la rupanya...hahaha...
waktu seminar lak,UMT memang taiko...suma pakai baju seragam je...giler disiplin la..pada hal suma kepala dah masuk air...hahaha...so sebelah pagi macam biasa la...nama pun seminar,so dengar je la...then buat resolusi untuk diserahkan kepada ketua pesuruhjaya...so kami yg masuk air ni selalu je p shot & shusss(melabur)
ye la...waktu melantak tak mau2..mentang2 makan free....tandas la jd tempat yg paling besh...tandas suaru la jd mangsa...haha tandas tu bersih...hihihi...
yang sebelah malam je yg besh & kelakar...kami kena buat persembahan...
persembahan group kitorg wat wayang kulit manusia...kelakar giler...xpasal2 ak jd patung wayang kulit...hahaha...xpenah dibuat org...ni la perkara paling memalukan yuang ak buat...hahaha
mmg kelakar la...ni suma idea ngarut group UPSI...dalam group UPSI ni,saya kenal sorg je,Ckg Rizal je...hahaha...bdk kulim..kebetulan sama negeri...hahaha...
tp pengalaman jadi patung tu mmg besh la...saya nk buat dekat UMT lak lepas ni...ak jd pengarah...org len lak yag berlakon...hahaha....
3rd day
arini xdak apa yang besh sangat...just pagi ni saya, Paan, Jannah kena masuk meeting...fuhh x penah saya masuk meeting ngn org lain selain warga UMT...tapi x pe..beranikan diri...tapi x la takut sgt...xdak apa sgt pn...
tp alhamdulillah...i got a lot of things...kadang2 membuatkan saya lebih yakin dengan SPRUMT...so setakat tu je la trip saya di Shah Alam...k, bye.i got class
kwn dtg amik...hehehehe
~bye~

Tuesday, July 13, 2010

1st week pun dah ponteng class!Ape nk jd ngn ko ni amir!!!

skrg ni saya ada dekat Jembal Inn tercinta hihihi...memandangkan takde mende saya nk wat..class pn dah habis...so saya nk berblog kejap...
saya nak citer apa saya buat hari ni...today i didn't attend Prof Ismail's class!!

cuak giler arr...terbangun je terus kol suma orang mintak tolong sign...hehehe...jahatnyer saya...

saya bukannye nak ponteng, tapi terponteng...nasib bek dia tak amik attendance...kalu amik..surat amaran la jawabnyer...ape nk jd ngn ko ni amir!!1st week dh ponteng...huhu...

saya bukan sengaja pun...

pagi td saya dah bangun dah... dalam pkl 6.15...lps solat tengok jam...mcm awal lagi,class pkl 8...so as usual la kn...projek sambung tido la jawabnye...

last2 terbangun je dah pkl 8.15...jembal inn ni dah la jauh(x caye tgk google map...klu berjalan mau 30mint bru sampai fakulti...memang peluh ketiak2 taw...hehehe)

kenderaan tak de...bas UMT pun tak datang amik(maybe coz laki kot yang duduk) so terpakse la ponteng...xpe la..chance utk ponteng hanye tinggal 2 la...limit bleh 3 kali je...huhu


bila time class persamaan pembezaan lak..Dr Ilyani yang ajar...awal2 dia dh warning dh...ktorang paham dah die mcm mana...dia ckp chance utk kitorg ponteng die bg 5kali je...fuhh..terasa dowh...mcm taw2 je..hihhi...

lepas tu lak...kwn2 saya bagi taw berita buruk pulak...diorg bg taw yang Prof Ismail ubah jadual ke pkl 7 pg...what 7a.m!!OMG awal giler!!!


terkejut orang saya...dh la saya ni memang liat nk bgun skit...pkl 8 pun dah tak p...ni kan pulak pkl 7...hmmm...agak merisaukan la...nasib baik la Afiq(kawan saya...nk kenal bleh je..nk no pun bleh..hehehe) paham saya...die siap ajak tumpang bilik die...die taw saya liat nak bangun & Jembal Inn ni jauh...hihihi...so start minngu depan saya jadi refugee la sekejap...hehehe...


then,after class, saya ikut Awang(kawan saya gak...tapi sori la yer..yang ni not available) & afiq p jumpa En.Imran dan HEPA(amik bungkusan)...then p makan tengah hari dekat HEPA...

ish2...nak taw tak...sepanjang saya dok dekat UMT ni...baru hari ni saya taw ada kafe dekat situ...kafe tu dah la siap ada air.con lagi...huhuhu...malunyer saya...hihihi...besh gak la kafe tu...siap pasang astro lagi plus ada cerita korea lak kan...rasa macam tak nak keluar je dari kafe tu...hihihi...


so kesimpulannye...

jangan la jadi macam saya...hahahaha

ok lah...chowww dulu...bye...



Friday, July 9, 2010

Aaaarrrrrr!!!!JEMBAL INN!!!

malam ni saya amat2 tensen!!!!bengang...mcm nk nyanyi je lagu bengang...
nk taw kenapa?!
saya dapat JEMBAL INN!!
firstly...kalau korang dengar word INN, mesti rasa macam besh je kan...
mesti terbayang satu rumah yang macam hotel...ada air-cond....kan2!!
lagi 1 msti korang ckp "tak bersyukur betol la mamat ni".
sebenarnya saya amat2 bersyukur saya dpt sebab tak payah fikir bil air dan elektrik coz saya dapat asrama
TAPI!!
ini lain!!!
citer die macam ni...UMT @univeristi malaysia terengganu ni ada 2 jenis tempat penginapan...first kolej kediaman tok jembal.
ini macam kolej kediaman universiti2 yang lain la....& yang lagi satu jembal inn(sebelum ni khas utk bdk perempuan je...ada air-cond)
kat kolej kediaman tok jembal ni ada 2 jenis blok...
pertama...
blok 1(perempuan) & blok 2(lelaki) ni baru dan besar macam apartment...
jenis satu lagi ni ada lebih dari lima blok dan lama & kecik(dahulunya yang ni suma utk perempuan)...
wkt saya 1st year saya dpt blok 2...mmg mewah la...besh giler...
so saya ingat untuk 2nd year ni mcm 1st year la dpt blok 2 yang besh tu...
tapi rupa2nya sangkaan saya meleset...pihak pengurusan ubah plan coz dekat sebelah blok 2 tu terbinanya kompleks kolam renang..
so diorg tak nk la bdk2 laki ni sekodeng bdk perempuan berenang...
so diorg ubah
bdk2 laki tinggal di dua blok kecik n lama dalam kolej kediaman dan jembal inn...
so saya pun tak demand sangat la...
so saya ingat saya dapat la blok lama n kecik tu...coz ada org ckp jembal inn untuk unit beruniform(palapes,suksis n etc)
x kisah la kecik ke ape ke...
janji dekat ngn fakulti & mudah..
last2..tadi tengok dalam list..saya dapat Jembal Inn..
luluh hati taw x...
hilang darah kejap td(hyperbola je ni...hehehe)
untuk pengetahuan korang
jembal inn ni bukan mcm inn yang len..
inn ni menempatkan ramai orang dengan kapasiti yang kecik..
dan terletak di luar UMT
plus..
senior cakap jembal inn ni untuk 1 rumah ada 3 tandas yang di share ngn 24 org...x taw la betol ke x..
rasanya setinggan la saya tahun ni...
dah la laki (laki kan mostly bgun lewat)
bila dah lewat..silap2 saya p kuliah tak mandi la jawab nye kot...
hahahhaha!!
atau pn tak p kuliah tp hadir(paham2 je la ada org len tlg signla jawabnyer heheheh)
tambah lak dok dekat luar..so susah la kalau nk rush p class kalau lewat...dah la saya ni x dk kenderaan
berbasikal la rasanya(baget amalkan hidup yang sihat...hihihi)hmmm...
kwn saya ada cakap"amir!kurus la ko sem ni,hahaha!!"
i hope so la...coz skrg dah kembang skit gara2 melantak sepanjang cuti sem...huhuhu
so kawan2 doa2 la yer bagi saya cepat sesuaikan diri...huhuhu :-)

ni gambar blok 2 saya duduk tahun lepas...


Monday, July 5, 2010

my day in UMT

today is my 1st day in UMT for the new semester...saya datang awal sebab ada kerja kelab persatuan...
semalam saya naik bas dalam pukul 11.15mlm...mama, ayah, along & amzar yang hantar....huhuhu..tak nak balik rasanya...windu~
tak puas dok kat rumah lagi...tapi nak buat macam mana...tugas tetap tugas...tetap perlu dilaksanakan...
6 jam dalam bas shamisha berplat nombor KCG 2359 memang cukup membuatkan buntut saya kebas+penat giler....hihihihi
alhamdulillah la...sampai jugak la di bandar persisir pantai, kuala terengganu ni dengan selamat...
hmmmm....tp hari ini banyak benda yang saya dapat belajar...tu la...kata orang dekat mana-mana pun dapat belajar kan...al-kisah bermula waktu saya nak sembahyang subuh di masjid putih (masjid zainal abidin sebenarnye..tp sebab dicat warna putih so orang tempatan panggil la masjid ni masjid putih)...waktu saya masuk masjid letak bag...suma jemaah teguk saya pelik semacam je..macam saya ni alien dari planet marikh...huhu...saya pun buat tak kisah la..may be saya ensem kot(perasan giler hahaha)...saya pun letak la bag saya dalam masjid & pergi amik wuduk...buget tak jd ape la...
yela pak cik2 tu kan baru lepas solat subuh, dok dalam kuliah subuh & muka suma nampak nur iman je...so tak expect la jadi apa2 dekat bag saya...lepas amik wuduk je..tengok2 bag saya hilang!!!...gelabah+terkejut beruk saya dibuat nyer...pak cik2 tu bagi taw bag saya ada dekat pak cik guard tapi diorg mcm nada marah...heran gak...apa pun lega gila rsa hati bila tw yg bg x ilang...kena la ceramah kuliah subuh dengan pak cik guard...
die bagi taw bukan suma bek macam kita...dia cakap nasib bek pak cik2 tu tgk2kan..rupa2nya diorang marah sebab amik berat akan barang saya...fuh...terharu saya, masih ada orang yang baik mcm diorg...so beware la x kira la dalam masjid ke kat mana pun kita berada..hehehe...xpe la..pengajaran pertama ku hari ni...
then saya galas bag yang berat giler tu lagak seperti si musafir di padang pasir...mata saya ligat mencari2 bas ungu...bas bergelar bas univeristi malaysia terengganu...rupanya bas tak disediakan...so kena la cari teksi...melayang la RM25 saya...huhuhu...kalau ada bas umt jimat la sikit duit saya...hehehe...bila naik teksi saya buat ramah lak ngn pak cik teksi tu...nasib bek la die pun layan gak..last2 tak jadi sembang santai...last2 jadi die berkhutbah dekat saya pulak...xpe la...ni kira lesson saya yang kedua untuk hari ni...so dalam 20minit saya sampai umt...
so bermula la kerja2 ku di umt..huhu...dalam pukul 2petang dah kena jumpa En.Hazli...dapat la settle 1 keje...then jumpa Dr.Munir lak(nama die sama mcm ayah saya...Ahmad Munir)hehehe...
tp die tak dak dekat bilik, dia ada meeting...so keje2 tu tertangguh untuk esok...so esok pastinya bermula hari saya yang lebih mencabar dan memenatkan...huhuhuhu...gud nite...

Saturday, June 26, 2010

hepi father's day ayah!!

alamak!!!entry utk father's day lewat nk post...huhuhu...
sowi la yer..
bukan sengaja..bz skit skrg ni...tp apa pun kelewatan ini tak bermakna saya wish lewat or tak bermakna saya x sayang ayah saya...
bagi saya setiap hari adalah hari ibu n hari bapa
sbb saya sayang mama & ayah saya...tok wan saya pernah bagi tw...seorang anak yang soleh, dia tak akan lupa mendoakan kedua ibu bapa setiap kalu lepas solat...klu tak buat,ada ulamak kata anak derhaka
fuuhhh sampai macam tu sekali...so saya pun selalu baca doa setiap kali lepas solat sbb saya syg mama & ayah...
berkenaan dengan hari bapa ni..saya ada terbaca dekat 1 blog ni yang mengatakan perayaan mcm ni salah...tp bagi saya tak salah...just cara kita mengambilnya dari sudut positif atau pun negatif...saya paham...blogger tu takut org sekarang terutamanya org muda just sayang n tonjolkan kasih sayang merka kepada ibubapa mereka pada hari tersebut sahaja..
tetapi...bagi saya la kan, pada hari inilah masa untuk kita lebih tonjolkan kasih sayang kita pada mereka...supaya mereka rasa lebih dihargai tapi yang lebih penting...jgn lupa doa kedua ibubapa selepas solat..
DOA KEDUA IBU BAPA,itu yang lebih PENTING :-)

mcm menarik je ni..tekan la..