Followers

Recent Posts

selamat datang ke http://aku-ash.blogspot.com/ "dunia ini untuk kita aje"

Sunday, June 12, 2011

Romantik kn?

Recently I tgk cerita mcm dokumentari gak la dekat KBS World. Kalau tak silap rancangan Backpack Travel. Cerita tu mengisahkan sepasangan suami isteri dalam lingkungn 50-an yang pergi honey moon sponsored by KBS world. Diorang terpilih disebabkan pasangan ini hidup bahagia walaupun miskin dan si suami kehilangan satu kaki sewaktu jadi askar dahulu.But still his wife loyal ngn dia.There are 2 scene yang menarik,

1.diorang dapat bercuti di Venice. Waktu di Venice, his wife nak sangat satu necklace[naeclace yang kayu2 tu..murah je] but he refuse coz he wanna bring his wife naik gondol
a. Naik gondola pun bermasam muka. Suddenly si suami gave a bungkusan dekat bini dia berisi necklace yg bini dia nak
sangat. Romantik kn?

2.Si lelaki tu nak sangat naik Gunung Alps. Dia nak naik dengan sendiri tanpa bantuan isteri dia sebab selama ini bini dia la yang jadi kaki kanan dia. Then he manage naik sendiri di iringi bini dia yang nanges terharu. Bila di atas puncak, dia bawak suma surat-surat cinta and surat-surat rindu waktu dia ada di persempadanan dulu and tanam sama-sama sebagai bukti cinta diorg dekat atas gunung tu yang bersalji tebal tu.romantik kan?

Pernah anda buat mcm ni?simple je kan?beli apa yang buah hati anda mahu kan and kalau nak buang surat2 cinta korang tu tanam je dalam tanah sebagai bukti cinta[hakikatnya nak buang dh..hihhi]

Actually romantik suatu perkataan yang menunjukkan sifat dan perbuatan yang mana perilakunya tak kira lelaki ke perempuan ke yang selalu dikaitkan dengan percintaan. For me berromantik ni tak salah pun and tiada had umur. However from my observation banyak di kalangan perempuan khususnya yang dah jadi wife orang out there yang merungut laki diorg ni tak romantik.

situasi 1
sebelum kawen
"sayang i cintakan you sgt2.i sanggup meredah lautan api semata-mata untuk you sayang"[lautan api?neraka la tu..bodoh tol neraka pun korang nak redah masuk ke]

lepas kawen,
"i sayang you"[cakap dengan gaya tak ikhlas]


situasi 2
sebelum kawen
"you sejuk ka?nah amik kot i ni.u ok xni?meh sini i peluk"

lepas kawen
bini,"ayahnyer..nak peluk..sejuk la"

suami" mamanya, u nak i buang tabiat ka?nanti apa orang kata.malu sangat eh.nanti orang kata kita ni orang tua gatai ".

yang perempuan pun sama ja.bila laki nak romantik mula la nak kata laki buang tabiat la.gatai la.ada bini lain la.sebenarnya semua ni terjadi sebab laki dan perempuan memiliki bahasa yang berbeza. Cakap lain tapi bermaksud yang lain. So you guyz kalau nak lebih tahu boleh la tengok buku 'men are from mars, women are from venus'.

Here i wanna share someting yang i rasa you all should do tak kira la dah kawen ke belum ke. Bukan sebab I buat mcm ni tapi benda ni basic untuk menjadikan diri anda tergolong dalam golongn romantik. When you try this, the most important thing is keikhlasan anda. What ever you do kalau ikhlas orang akan nampak gak akhirnya.

1.dengar
Nak handle orang perempuan ni mudah je. Anda perlu jadi pendengar yang baik. Mendengar bukannya susah pun. Tak kira la diorang luahkan perasaan ke marah ke..dengar je. Sebab orang perempuan ni diorang jenis mesti luahkan. Diorang xleh pendamkan coz this against their nature.Bila kita jadi pendengar yang baik rsa dihargai dan diberi perhatian. Jangan terlalu memberi nasihat sebab mereka kadang-kala bukan nak sangat nasihat kiat, they just nak lauhkan je~~

2.hargai mereka
Hargai mereka ni bukan bermaksud kena beli hadiah ke ape ke...just in term of showing them how much you appreciate them and what they done. Just say TQ or kalau salah just say sorry tapi dengan syarat perlulah ikhlas.

3.angkat barang
Ni lagi satu yang tak semua laki buat.kalau yang buat tu mostly yang belum kawen[tu pun sebab nak mengorat..hampeh tol] iaitu angkat barang and ikut diorg where ever they go. bila dah kawen bag je suma perempuan angkat. hello!!!gentelmen la..angkat la.xkan sebab dah kawen terus tak angkat.move your muscle.Kalau p shoping angkat la barang diorg jangan bagi diorg angkat benda berat-berat. Lagi satu ikut je diorg p shoping. Bukan susah pun. Ikut je. Kalau kedai tu sedia kerus, duduk la. Kalau diorg mintak pendapat, bagi dengan penuh hikmah dan bernas coz at that time they realy need you to make a right descision.

5.ingat hari-hari penting.
Ini memang melanggari sifat lelaki. Kebanyakkan org lelaki ni susah sangat nak ingat tarikh-tarikh penting. So the best solution is save reminder dalam handphone. handphone sekarang kan canggih. Then pada hari-hari penting ni bagi la hadiah. Tak perlu mahal just sebagai tanda ingatan dan menghargai kehadiran diorg dalamhidup anda.Card ke, bwk kuar makan berdua dekat kedai mamak ke...bagi la apa2 pun coz for women this is the greatest moment yang diorg tunggu sebagai bukti kita yang laki ni sayang diorg.

6.share everything with them
Ni lagi satu yg laki susah sangat nak bg taw. Most lelaki lebih suka bersendirian bila ada prob. Diorg x suka bg tw.bila kita x bg tw mula la perempuan ni risaw. Risaw kita tak sayang diorang la, risw kita ada big prob la...so the best is share sikit. Kalau tak nak pun, bg tw yang you all oke and you all syg diorang. I noe coz im man too.so bg tw elok2 dekat diorg yg u all need time.

so hafal betul2 petua yang i gave u..6 cara je.try la.
tak perlu pun buat mcm video dekat bawah ni.ni gempak sangat.[tapi aku nak buat mcm ni bila aku na lamar bini aku nanti..hihihi]

video


org kata,"if you have love, you can derive love from a flower or even from grass"

so bila sebut je bunga-bunga ni, I add up my entry with erti bunga rose.mane la nak taw kan ada di antara you all yang nak bg bunga kepada yang tersayang kn.


kata orang "Kalau mulut tak bisa berbicara, biarkan saja bun
ga yang lakukan"


hihihi...here are the meaning [i just took it from mr.google]

Tapi pastikan si dia tak alah pada bunga dulu yek~~~

MERAH
Ros merah melambangkan cinta abadi yang penuh romantis dan ghairah. Tapi tahukah korang bunga ros merah juga melambangkan tanda terbukti keberanian dan sebagai tanda mengucapkan tahniah. Korang boleh gunakan bunga ros merah ni untuk membuatkan malam korang lebih hangat dan bernafsu~~~


PUTIH
Bunga ros putih melambangkan kesucian, kehormatan, privacy dan jugak tak bersalah.Bunga yang biasanya boleh dilihat waktu hari perkahwinan ini juga melambangkan yang pemberi bunga berwarna putih ini juga seorang yang berniat tulus ikhlas dalam perhubungan.



PINK
Bunga ros pink melambangkan korang gay. Tipu je. Ros pink membawa maksud romantik, kebahagiaan dan kagum terhadap seseorang. Kalau korang minat pada seseorang, korang boleh gunakan ros pink ni sebagai tanda yang korang ni merupakan sec
ret admirer si dia. Kalau korang nak ucapkan terima kasih yang teramat sangat, ros pink ini juga pilihan yang tepat kerana melambangkan penghargaan dan terima kasih. Tapi bagi lelaki kalau nampak ada lelaki selit bunga ros pink kat poket baju dia, jauhlah dia yek. hahahaha



KUNING
Ros kuning boleh jadi ros paling dibenci kerana ianya melambangkan persahabatan. Jadi, kalau tak dapat ros merah, tapi dapat ros kuning, faham-fahamlah yek. Tabahkanlah hati tu, lepas tu korang balas kat si pemberi bunga ros kuning ni dengan bunga ros hitam, mesti dia gelabah. Sebab apa? Sila baca kat bawah. Selain tu, ros kuning ni melambangkan selamat datang/ welcome back dan juga sesuai untuk diberi kepada yang baru bergelar ibu dan juga mereka yang bergraduasi.



PEACH
Ros berwarna peach membawa maksud yang hampir sama dengan ros pink, iaitu melambangkan rasa syukur. Ia juga sesuai untuk diberi ketika menziarahi orang yang sakit sebagai tanda korang simpati terhadap dia. Tapi tak bagi kat orang sakit pun tak apa, bagi kat kawan-kawan korang yang tengah bersedih. Tunjukkan sikit rasa simpati tu.




ORANGE/JINGGA
Bak kata budak tadika, bunga yos oyen. Bunga yos oyen ni membawa maksud "aku bangga padamu" dan "aku ingin kamu". Warna yang hangat dan memberikan tenaga ini turut membawa maksud yang korang mengharapkan kebahagiaan dalam berpasangan. Happy ever after! Bunga ros yang membawa rasa kebanggaan dan bertenaga~~~



LAVENDER/UNGU
Selain warna merah, korang jugak boleh gunakan warna ungu ni sebagai tanda korang cinta. Tapi lebih kepada cinta pandang pertama.Ia membawa lambang kemegahan dan rasa cinta dalam hati yang nak tersembul keluar umpama pusat terjojol akibat dek tah tahan menanggung cinta.


BIRU&HITAM
Pernah nampak bunga ros warna ni? Hanya aku sorang je yang ada.Selepas aku celup dengan pen dakwat biru dan hitam. Sebenarnya, secara realitinya bunga ni tak wujud. Tapi sebab dengan adanya teknologi komputer, diorang edit warna jadi warna ni. Warna hitam melambangkan kematian, kesedihan, dan selamat tinggal. Warna hitam jugak menunjukkan permulaan baru dalam hidup.



Warna ros biru pulak melambangkan sesuatu yang tak tercapai atau mustahil. Jadi sila beri gambar bunga ros biru kepada orang yang tergila-gila pada korang tapi korang benci nak mamfus kat dia.


BUNGA ROS KAT KEK?
Aku paling suka bunga ros ni. Makan pun kenyang. Tak bazir duit. Ngeh...Ngeh..Ngeh...



Jangan beri bunga ros selalu atau murah dengan bunga ros. Beri pada hari-hari yang istimewa atau yang penting sebab keistimewaan bunga ros tu akan hilang kalau diberi selalu.



p/s:kalau aku bagi je suma warna.sejambak tu semua serba satu.hahahaha sebab suma makna dia cintan-cintan je~

5 comments:

  1. nice dow. topik ros nih aku nyaris buat masa public speaking, tapi x jadi. sbb malas cari maklumat. hahaha.

    Gud Job Ash!!

    ReplyDelete
  2. haha~~ klakar2.. i like~~!!

    ReplyDelete
  3. afiq:haha TQ bro..jgn lupa try yer jadi romantik sampai tua..

    ReplyDelete
  4. buku 'men are from mars, women are from venus' berkesan k untuk laki..?

    ReplyDelete
  5. ye kalau laki tu amik suri teladan darinya

    ReplyDelete

mcm menarik je ni..tekan la..