Followers

Recent Posts

selamat datang ke http://aku-ash.blogspot.com/ "dunia ini untuk kita aje"

Monday, October 25, 2010

saya allergic class!!!


Ya Allah mengantuknya!
saya memang tak tahan ngantuk kalau belajar...masuk kuliah je tidur...tapi tido tercover la...mmg lecture tak nampak la...
hihi..dah pengalaman la kata kan...dah lama dah saya ceburi bidang ni..


mau tak terer nye...saya ni memang dari dulu lagi kalau masuk class je tido...dari saya form 1 lg...tapi bila cikgu nk keluar je saya terbangun dengan sendirinya...die macam ada sensor..saya ni bleh je tido sambil pose pegang pensil..hihi dah expert la katakan...so tak sama la macam gambar hiasan dekat atas tu...hihhi


teringat lagi pernah satu ketika waktu tu form 3...waktu prep..waktu tu, saya as usual la..tido la kn..
tak taw lak mama nak terjah datang tengok anak laki kesayangan die ni belajar mcm mana..memang kantoi la saya di situ..haha




mama datang masuk clas dengan jari menunjukkan isyarat kepada kawan2 agar diam...


slow2 mama tarik telinga saya depan kawan2...


mama:OoOoOo....anak mama tido ek dalam class...mama ingat anak mama ni belajar...


saya:kejap je..nk rehat jap...(sambil ikut alunan tarikan telinga..hihihi)


mama:ni..hampa semua kalu namapak anak mak cik tidoq lagi dalam class bagi taw mak cik ek..mak cik nk cubit2 dia...(dengan isyarat tangan mencubit)


perrrghhh...memang malu la...terus org cop saya ni anak manja coz saya panggil mak saya mama & ayat mama waktu tu bukan nada marah sgt...mcm lembut skit..huhuhu (ada saya kisah orang panggil saya anak manja?saya memang anak mama & ayah saya...biar la nk manja pn kn...hihihi)


malunya waktu tu...tapi apakan daya...tabiat tido tu xleh nk ubah sampai sekarang..hihihi



p/s:so peringatan kepada yang baru nak berjinak2 dalam bidang ini...lupakan lah yer...jangan la tido dalam class...fokus...jgn jadi mcm saya...tapi peganglah kata mama saya dan selalu berkataan ni saya pegang..."study lama mana itu tak penting, yang penting adalah banyak mana ilmu yang masuk dalam otak"...Selamat Menghadapi Exam!!gambate!!




Tuesday, October 19, 2010

The Coffee & Coffee Prince

hmmm...bosannya..tak taw nak wat gapo...nak study pun malas...hihihi..saya ni cita gak la public speaking saya yang hampeh..x kira gak..besh ke tak..hehehehe
baru2 ni saya ada evaluation public speaking.saya buat tajuk The Coffee.saya pilih tajuk ni sbb saya ni peminat kopi la kata kan...hihihi...alhamdulillah la berjalan lancar gak la presentation saya.cuak jugak la..dah lama tak nervous...tetiba jd takut macam tikus...yer la..dah kawan2 bising ckp:
ramai2:mis...kami nak coffee prince!coffee prince!coffee prince!
ash(saya):mmm....(diam seribu bahasa sbb kecut perut..kira kurus gak la malam tu sbb kecut perut..hahaha)
tapi saya lecewa coz bagi saya tak cukup baik...huhuhu..tapi apa nak di kata benda dah buat kan...tapi satu je yang besh...saya berpakaian macam coffee prince...hihihi..
sama tak picture saya dekat bawah ni dengan pic atas ni...hihihi..sama kn~

perasan giler kan..hahaha...nasib la..saya memang suka buat benda giler2 mcmni..hihihi...ada ke patut..lepas speech kawan saya, Achik, dia ckp "ko bukan coffee prince tapi dah jadi coffee prof"hahaha...whatever la...janji dah selesai...nk letak video malu la plk..hehehe...ni saya letak speech saya~bye


THE COFFEE
From to one road to another of Amsterdam, the morning is demanding for nothing but a cup of refreshing coffee. Like Terri Guillemets once said that Coffee is the best thing to douse the sunrise with. Having a cup of coffee starting up the day had been flowing in the blood of the Europeans. However, for many people in Malaysia, coffee is just a drink that acts as an alternative beverage that is necessary for survival to help them stay awake during long journey. Why does Malaysian just take coffee for stay awake? Why not they make it must to start their day like European do? The reason is they always keep saying there are no coffee benefits when it comes to health. The truth is Malaysian habit are wrong! We takes more than two cups of coffee a day and with the added whole milk and sugar. This is totally unhealthy diet of coffee. So, I am here to answer all the question with mounting evidence suggests that coffee is good for our health.

Let’s start with a question that usually come out from our mind

It is true that coffee will cause our face look older than our age?

No! Absolutely not! Coffee is among drinks that have high antioxidant. In any case, it is prove that coffee is considered to be one of the best sources for antioxidants in the diet; these substances help to protect us against free radicals, which are a cause of premature aging. The average amount of antioxidant in coffee for 1.64 cups is 1 299 mg of antioxidants which is ten times higher than tea that supplied only 294 mg. According to the research by a biologist of the University of Navarra, Isabel López Galilea. She has emphasized in her study that the addition of sugar during the roasting process increases the development of compounds with high antioxidant activity.
Now we have found a new thing coffee as antioxidant and we continue to the next question.
Is it true that coffee containing caffeine will cause our bodies to lose even more water than normal?
Yes. But a moderate intake of coffee and other caffeinated drinks does not lead to dehydration and may count towards our daily fluid intake. It is better to take coffee compared to the hot chocolate or other caffeinated beverages bar because they have more caffeine compared to the coffee. As, urine output is often used as an indicator of dehydration. Professor Lawrence Armstrong, an avid runner and well respected scientist, undertook a review of the scientific research. In his published report Armstrong et al. (2002) concluded: “Moderate consumption of caffeine containing beverages appears to have a mild diuretic effect, however regular consumers of caffeinated drinks have a higher tolerance to the diuretic effect”
From the research, there is no reason to say by drink coffee gave massive diuretic effect to our body. Last but not least, the common question being ask.
Some of you may have question like this “I have seem some reports that suggest coffee drinking is associated with an increased risk of cancer – why is this?”
Actually, in 1991 the International Agency Research on Cancer (IARC), which is part of the World Health Organisation, classified coffee as being “possibly carcinogenic to bladder cancer.” This classification was given because there was insufficient data available at the time to be more specific. (IARC Monographs. 1991) However, the report also stated that drinking coffee may even help to protect against some forms of cancer. Since the publication of the IARC Report in 1991, several studies have been conducted. In an analysis of 10 European studies restricted to 564 non smokers, there was no excess risk in coffee drinkers. (Sala et al. 2000).
Now, we had discovered answer. You can see that, there is a great deal of research that shows drinking a few cups of coffee a day can be good for you. It not only protects you against a variety of serious diseases like cancer, dehydrate and as antioxidant but can also bring a lot of pleasure into your life. The bottom line is that the way we have it. Either we add sugar or not, either we add milk or not either we take in moderate or over dose. So, the next time you feel like to start the day with a hot cup of Joe, indulge yourself. Remember,not to add whole milk and sugar. It is good way to boost your mood, your energy, and your overall healthy lifestyle.
Before I end my speech, lets take a look on this wonderful turkish proverb,
“A cup of coffee commits one to forty years of friendship”
Turkish proverb

Lets, “drink a cup of joe, drink to your health”.
(sipping a cup of joe)

Sunday, October 17, 2010

tut...tuttt......tut...tutt....

tut...tuttt......tut...tutt....

saya:"hello...Assalamualaikum.ayah dekat mana ni?"

ayah:"waalaikummusalam...ayah dah ada dekat KLIA"

saya:"aik?bukan esk ka?"

ayah:"tak eh...ayah p malam ni...pukul 11 sat gi..."

saya:"oooo...saja call...hmmm....nak ucap selamat jalan ja..."

ayah:"ooo..terima kasih...ni...nanti kalau tak cukup duitb bagi taw mama...nanti mama buat masuk duit k...k.belajar elok2.assalamulaikum..."

saya:"waalaikummuasalam"

p/s:ni perbualan saya dengan ayah sebelum dia berlepas ke Korea atas urusan kerja.dingin kan perbualan ni.saya sebak jugak sebenarnya...hihihi tapi saya tak reti nk sembang & memberi reaksi yang saya sayang & bangga dengan ayah saya.so korg jangan la jadi macam saya yer...jadi kan ayah kita role model...so dalam entry kali ni, saya buat khas untuk ayah saya, Ahmad Munir b.Hj Yusoff. semoga segala pekerjaan ayah saya di sana di permudahkan Allah.amin...i love and very proud of you dad!

Wednesday, October 13, 2010

penat!!!!!!!!!!

minggu2 sebelum ni adalah minggu yang paling memenatkan dalam sejarah hidup ku.Tapi semua itu sudah berakhir selepas Pertandingan Malam Senimatik dan Konvensyen Integriti dan Anti-Rasuah Malaysia (KIARA 2010) sebab tu la sebelum2 ni blog tak berupdate. Balik bilik je dah penat terus terbongkang. Alhamdulillah nasib baiklah kedua-dua program ini berjalan dengan lancar dan jayanya. Sekarang saya nk cerita perasaan saya dan suka duka saya dan kawan2 menjayakan kedua-dua program ni.


Pertandingan Malam Senimatik
Sebelum saya bercelotih lebih2, saya nk cerita apa itu Senimatik. Senimatik ni sebenarnya merupakan suatu kebudayaan yang terdapat penerapan matematik dalam karyanya. Contohnya puisi, dalam dia mesti ada pengajaraan tentang ilmu math atau pun istilah math. So sama juga la dengan sketsa atau pun teater, mesti ada term math atau pun penerapan kefahaman tentang math. So kalu nk faham tgk la video yang di bawah ini.


video

ni cerita nujum mak cengkerik yang menang sketsa...cerita ni sebenarnya saya yang buat...hihihi
So saya sebagai Exco Kebudayaan HIMMAT, kena la jadi pengarah program pertandingan malam senimatik ni...(salah satu program dalam Minggu Penghayatan Matematik(MPM) anjuran HIMMAT..saya ulang HIMMAT bukan HIMMKOM tw...hihihi) Ok.sekarang sesi luahkan perasaan lak. Senimatik mmg la mencabar kewibawaan ku!!hmmmmm...macam2 kerenah.kerenah birokrasi kelab la, masalah organisasi induk MPM la,kerenah lecturer la.hai....dah la pertandingan senimatik...sah2 la tak dak orang nk masuk...lepas tu publisiti induk hampeh lak...hai.....apa la nasib(tangan tongkat dagu mengenang nasib) nasib baik la kawan2 banyak membantu dan memberi semangat untuk terus berjuang....


ni gambar bersama warga kerja senimatik...

alhamdulillah crew (7 orang je semua) bertindak cepat dengan mengeluarkan memo dan FB yang lebih berkesan...last2 baru dapat tarik minat.Rupanya ramai juga yang nak masuk tapi sebab kekangan test yang banyak...so budak2 math je la yang masuk...tapi setakat tu pun saya dah bersyukur sbb masih ada orang yang berminat untuk berkarya... komen saya, peserta yang masuk kali ni,bagi saya karya yang dihasilkan begitu memberangsangkan....kreatif...tapi masih boleh ditingkatkan. Bagi juri lak, masih boleh dipertingkatkan dan bagi jemputan yang hadir lak, dia harapkan tahun depan dapat lihat karya yang lebih menarik dan inovatif. so tahun depan kena la jumput dia lagi macam tu...hihihi bagi perjalanan program lak, program ini boleh dikatakan berjalan lancar.Bukan program saya ini sahaja tapi seluruh Minggu Penghayatan Matematik. Diharap kekurangan yang berlaku dapat diperbaiki dimasa hadapan.untuk file exco saya.Saya dah merencana satu program yang lebuh baik iaitu Pertandingan Malam Senimati Piala Naib Cancelor.harap2 masih berpeluangla merealisaiskannya...hihihi...







Konvensyen Integriti dan Anti-Rasuah Malaysia 2010 (KIARA 2010)

KIARA ni program anjuran Sekretariat Pencegahan Rasuah Universiti Malaysia Terengganu(SPRUMT).Saya jadi exco seminar(giler jawatan kan saya ni...hihihi...jangan main2 taw..dont sangka clear watar no boya..kawan saya Bella cakap saya bleh jadi YDP MPP tw...hihihi) Program ni agak besar gak la...saya jadi ketua AJK Protokol...so semua berkenaan protokol suma rujuk dekat saya...perrrhhhh =) memang giler la...dah la tak pernah taw menahu pasal protokol, kena jadi ketua ajk protokol lak tu...hahahaha tapi alhamdulillah...sepanjang persiapan program,saya naik turun bahagian komunikasi koperat UMT, banyak yang saya belajar...orang2 saya pun bagus2. komitmen tinggi dan saya memang menghargainya.Hanya Allah yang dapat membalasnya...

gambar bersama anak Ajk protokol saya...


~bersama semua jawatankuasa KIARA~

Nak taw tak...program ni ada satu slot forum tw...yang hadir Kamal Affendi(Penganalisis Jenayah Asia) dan Ustazah Asni (selebriti tv9)peeerrrrhhhhh...memang besh la jadi protokol...bleh jumpa dekat2 tw...Kamal Affendi lawak giler,sporting & Ustazah Asni baik sangat...besh2...mama saya minat ustazah ni.mama siap kirim salam lagi. Saya pun kirim la...ustazah ingat saya kot..dia siap simpan book mark ada tandatangan die untuk bagi dekat mama...hihihi..suke2...hihihi

kamal affendi siot~

~kenangan bersama Ustazah Asni~

tapi satu sahaja yang ,menjadi kekesalan dan kekecewaan bagi saya...MT program bantai ajk saya waktu postmoterm.geram taw!!dia tegur waktu postmoterm macam kami ni tak buat apa2.kami ni buat macam2 bagai nak rak tapi ucapan terima kasih pun tak.Then bila ada perubahan tertentu, salahkan ajk saya sedangkan kami mengikut Pegawai Khas Protokol yang di sediakan UMT...hai..geram taw...tapi takpe la.nevermind,we take it positively...actually it's just simple matter...i just want them tu appreciate my people..thats all..apa pun program ini mendapat pujian dari semua wakil IPTA dan pegawai2 SPRM yang hadir.

Tuesday, October 12, 2010

A mathematician is a device for turning coffee into theorems.


"A mathematician is a device for turning coffee into theorems."

quotation atas ni nampak hebat kan..hihihihi...
hebatkan orang math ni kan...kopi pun kami boleh tukar jadi theorems...hahahaha....
maksudnya bukan kami betul tukar kopi jadi formula...maksud quotation ni nk bg taw yang orang math ni bleh buat suma benda...boleh tukar benda sekeliling dia jadi math...and memang pun kehidupan kita semua melibatkan math....sampai korek hidung pun ada math tw(nk taw formula die tunggu next entry la yer..hihihi)
saya dulu pun tak pernah terfikir pun yang our life is related to math...tapi lepas jadi orang math ni(tapi tak terer math pun...huhuhu)

baru lah tw yang math ni luas cabang die...

back to this quatation.saya suka taw quatation ni...rasanya nak buat quatation ni jadi moto kelab HIMMKOM la...mesti nampak gempak kan...tapi kena bincang dulu la dengan suma orang...

actually, this quatation i just found it coincidently.waktu tu dok google utk preparation PB (public speaking)...saya buat tentang "The coffee"...teringat lak cita korea coffee prince(heroin comel)...hihihi....


saya ni peminat kopi...taip hari gak la bantai kopi...semua jenis kopi saya minum...sedap aroma die...tak dak gula pun saya bantai gak...sedap....obseskan saya ni..hhihi...tapi kopi ni bagus sebenarnya tw tak!!!die boleh elak cancer,refreshner, antioxident(so awet muda la saya ni...hihih)& etc...


so kalu nk taw cerita "the coffee" ni datang le tegok saya buat public speaking...ahad ni..hihi...may be the next entry saya upload video PB saya(kalu rajin la...hihihi)
~tata~

Thursday, October 7, 2010

sahabat selamanya...

sebenarnya nak buat entry marathon sebenarnya...gara-gara takleh tido plus selalu lepas bilik kawan...then tetiba je hilang mood...last2 camne tah terjumpa la video ni dalam FB kawan ...memang touching la tgk video ni..sumpah besh...confirm lepas korang tengok terus hargai erti persahabatan...tak pernah saya tengok video tribute to seorang kawan yang begitu touching sampai mcm ni......tapi video ni wat jatuh hati sebab sempoi giler & unik + kreatif...tak tau la kot2 korang dah penah tengok but i like...

video

Tuesday, October 5, 2010

Kembara HIMMKOM di Aidilfitri 2010

Kembara HIMMKOM di Aidilfitri 2010




hmmm..lama dah rasanya nk bagi taw aktiviti terbaru kelab HIMMKOM(kelab ni bukan betol2 tw,olok2 je...saya ulang tak wujud k...jgn salah phm)hihihihi...
so aktiviti kami yang terbaru adalah Kembara HIMMKOM di Aidilfitri...ni salah satu program aidilfitri berkonsepkan konvoi atau pun berkunjung rumah ke rumah...biasa la...saja nk kembalikan budaya kunjung mengunjung dalam kalangan ahli HIMMKOM...tapi tak semua yang terlibat..sori yer kalau tak ajak coz terdapat kekangan-kekangan yang tidak termasuk dalam rantau tersaur(mcm ayat prof math siot..hhihi)...so mintak maaf byk2 yer...


umah 1(abg joe@ pJoe)


awal pagi ...kami pegi umah abg joe a.k.a pJoe....pjoe ni pemalu skit...

die yang pkai baju warna merah tu....



hmmm...dapnya...



dekat umah dia memang masyuk!!Besh coz awl pagi(mcm saraopan la...dh jamu nasik dagang & nasi minyak)perrrggghhhh....kenyang giler...hihihi...TQ mak Pjoe..hihihi



umah 2


then pegi umah redwan lak...redwan ni artis tw...dia macam selebriti UMT...penyanyi koir umt...sedapt dowh sore die...ingat lagi waktu 1st year dulu...ada sorang budak diploma datang(so budak pompan ni mcm adik2 la coz muda kn...)

die ckp"abg redwan...abg redwan baca puisi sedappp....sgtt....".

ak yang dengar ni terus gelak terkekek-kekek sebab budak tu cara die ckp memang mcm gedik tapi lawak..hahahaha

kat umah die pun besh gak...ni ringan skit...bihun...fuh..memang sengkak la kitaorg dibuatnya...




tengah berehat...perut suma dah contraction...


umah 3


dalam pukul 12 lebih gak la...kami ke umah cik hazirah...cik hazirah comei tapi kasar gak...hihi...geram taw saya dekat cik hazirah ni...dia dok cita umah dia kecik la...ayah dia garang la...sampai kami budak2 laki siap tkt giler...suma pakat bawak kopiah puteh...gara-gara takut dekat ayah dia...ayah dia islamic sikit...lepas tu lak...nak di jadi kan cerita..waktu nak pegi solat jumaat suma pakat nk menyendat dalam satu kereta coz tak nak naik ngn ayah dia...last saya jugak jadi mangsa...huhuhuhu...cuak gak la...sabar je la...so xpe la...nk takut apa kan...ayah dia tak makn orang..hihihi...last2 ayah dia tak garang+ganas seperti apa ynag di ceritakan oleh cik hazirah ni...so saya pun sembang la...ayah dia ramah & sporting kot...mak dia pun sama...hahaha
lawak gak la...saya dah jadi mcm tikus dh waktu cuak tu...hihihi

cik hazirah ni yang pakai baju kurung warna hijau...ayah dia dok sebelah saya...makdia sebelah ayah die pakai baju warna pink...



umah pak cik azmi(nama ayah cik hazirah) ni kami bantai nasi hujan panas lauk ayam masak merah...tak pedas sangat la...tapi tu pun cik hazirah ni tak tahan...standard la orang ganu...jenis tak makan pedas...hihihi

umah 4


lepas tu kami ke umah tauke karipap lak...pergghhh....ni yang paling saya suka & tunggu2...saya suka giler karipap die...dah la rangup..inti pun byk...seingat saya waktu 1st time makan karipap die ni...saya bantai lebih 10 bijik ketul waktu bukak pose....xmkn nasi langsung hari tu...hihihi...kalu korang nak rasa bleh la call die...die tengah bercadang memperluaskan empayar karipap die...hihihi



yang baju warna purple tu la pembuatkaripap ulung ni(ibu kepada baju putih)....baju putih ni la tauke a.k.a tokan karipap..hihi


tapi kali ni bantai 6 ketul karipap je...coz dh 4 buah rumah kot...boncit perut di buatnya...perut kena simpan tank lg coz ada 2 bijik umah lagi...


umah 5


then kami ke umah cik dila...cik dila ni lak pemalu orgnya...mcm budak kecik...umah ni la jd port mengeshot(membuang) kami...hahahahahaha

cik dila yang pakai tudung hitam tu...malu sampai dok bawah..hahaha



dekat umah ni lain skit...kami dapat makan laksa ganu...1st time dowh...sedapppppp~

laksa die berkuah kari..besh2..dap2..lepas ni bleh g skali lg...hhihihi...



~ni la kuah laksa ganu~


umah 6


then umah huda...ni umah last...just minum2 teh je...suma dah boroi plus buncit dah...so just mkn keropok je..hihihi

lagi pun hujung minggu ni die panggil suma pegi umah die skali lagi...die wat open house...so tak sabar ni...hihihi

mcm menarik je ni..tekan la..