Followers

Recent Posts

selamat datang ke http://aku-ash.blogspot.com/ "dunia ini untuk kita aje"

Tuesday, May 31, 2011

Astaghfirullahal'azim..


tika ku karang sajak ini,
aku terkenangkan jutaan dosa telah ku lakukan,
tak kira besar mahupun kecil,
telah ku zahirkan sejak ku kerdil.

aku bukanlah seorang hamba yg baik.
tidak,tidak.tidak sama sekali,


walau begitu,
Ya Rabbi tidak pernah mengahalang rezekiku,
baik susah mahupun senang,

Ya Rabbi tidak pernah membenciku,
begitu juga hamba-hambanya.
Sememangnya Kau lah yg Maha Pemurah dan Maha Pengasih.

Ya Rabbi sentiasa bersamaku,
walaupun dosa-dosaku sgt tak terkira,
aku malu ya rabbi,
sesungguhnya malu,
malu.

aku malu mengenang dosa-dosa lampau,
malu pada yg Esa

Kerna malu ini

sepi menemani hatiku,
Kehampaan hati yang dalam ini
menghadirkan kekosongan jiwa

Jiwa-jiwa yang remuk oleh dosa
jiwa yang tak pernah cuba mencari citai mu

Jiwa ini yang hanya tahu mencari cinta manusia

Jiwa yang alpa dengan perintah mu

Jiwa ini yang sentiasa dinoda fitnah dunia

Esok mungkinkah ku ada
Harini mungkinkah ku bisa
Merayu meminta
Belasan kasih Yang Kuasa

Rintihku akan kah di Dengar
Ampun ku akan diterima
Dosaku akankah terulangi
Nasuha ku ku harap kau ada



Astaghfirullahal'azim..
Aku mohon keampunan-MU ya Allah,
Atas dosa yang atasnya dosa lagi,
Di atasnya dosa lagi,
dan dosa lagi..

Ia menimbun-nimbun,
bertindan-tindan,
Tindih menindih,
Hingga hati rintih merintih,
basah dengan air mata..

Astaghfirullahal'azim..
Setelah beristighfar,
kembali lagi
mengulangi dosa-dosa..

Astaghfirullahal'azim..
Tuhanku,
betapa lemah hamba-MU
Selepas memohon ampunan,
ia lupa lagi,
selepas menangisi dosa-dosa,
Ia kembali berdosa..

Ya Allah,
betapa besar dosa yang kubentangkan
di hadapanmu,
Nyata..
rupa-rupanya,
Rahmat, ampunan, dan kasih sayangMU
Jauh lebih besar dan luas tanpa sempadan
melebihi dosa-dosaku..
SubhanAllah..

p/s:
hasil nukilan yang di campur2 oleh mr.ash dari En.google

Monday, May 30, 2011

turn prof ash lak berkongsi:cara-cara mengCOVER malu



tips2 dekat sini untuk anda diliar sana meng cover malu sebelum ditertawakan orang.

kalau tersepak batu
janagn terus menjerit tapi tahan je kesakitan tu and control ayu and macho korang tu dulu sampai di kawasan yang takde orang .kat situ lantak korang la nak menangis ke, nak maki batu tu ke...suke hati orang la...

kalau jatuh berguling
korang janagan terus bangun, sebaliknyer korang teruskan baring dan terus berguling-guling mcm heroin hindustan hingga jauh dari perhatian ramai.lepas tu baru bangun bila takde orang nampak.

kalau terjatuh basikal
cepat-cepat naik basikal korang semula and kemudian korang jatuh la berkali-kali supaya orang ingat korang orang gila.tak pun korang saja buat lawak bodoh.

kalau terjatuh dalam longkang
buat-buat la korang tengah betulkan saliran laongkang tu, tak pun pungutlah sampah yang ada sambil marah-marah dengan suara yang kuat.pasti orang menyangka anda seorang yang perihatin terhadap kebersihan.kalu susah2 sangat.bila jatuh tu dok je diam mcm kucing jatuh longkang.then mengilai slow2 'sakit~sakit~'..konpem ustaz yang datang tolong.hihi

kalau terjatuh tangga
korang terus bersilat seolah-olah korang dirasuk ke atau pun sedang berlawan dengan makhluk halis ke atau pun berlatih silat la yang paling senang.bila orang tengok dah naik seram dan takut...konpom diorang cabut lari.lepas tu baru la korang pulak cabut lari dari kawasan tu...

kalau terjatuh naik bas
jeritlah kuat-kuat..."oi!apa tolak-tolak ni?!tak boleh tunggu ke?!tolak tolak pulak!tengok, kan aku dah jatuh!"walaupun tiada orang di belakang korang

kalu terjatuh waktu turun bas
nasib korang la.msti tempang punya dalam seminggu.yang ni bleh tanya kawan aku.achik nama dia.hihihi

kalau tergelincir kat lantai yang licin
tarik la kawan atau sesiapa sahaja yang ada kat sebelah korang untuk jatuh bersama-sama supaya taklah korang sorang je yang dapat lau.kan...kan...kannn?hihi..kalau susah sangat..buat2 je pengsan terus..kalau orang panggil ambulan pun pengsan gak..mana taw bleh jumpa nurse cun..hahaha

selamat beramal.....


ustaz ash berkongsi lg


video

selalu kita dengar tentang berita HURU HARA PADA 15 RAMADHAN........ 03hb
Ogos 2012 ( bersamaan 15 Ramadhan, Jumaat ) siap ada yang suruh tengok kalender lagi...mesti penah dengar ataw lihat serta dengar tentang perkara ini kn...?

ayat nya lebih kurang ini la:
"1 Ramadhan pada tahun 2012 jatuh pada 20 Julai iaitu hari
Jumaat, jadi 3 Ogos 2012 bersamaan 15 Ramadan juga pada hari Jumaat. Sama
dengan satu hadis Nabi SAW tentang huru hara besar yang akan terjadi pada
tengah malam pertengahan Ramadhan iaitu hari Jumaat 15 Ramadhan di bumi ini.
Huru hara yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur... Satu suara
yang amat dahsyat akan kita dengar dari langit, bukan kiamat tetapi huru hara
tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3, yang
tinggal hanya 1/3 shj. Apa pun, peristiwa itu pasti akan berlaku mengikut hadis
Nabi SAW di bawah.. Dari Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya
bahawa Rasulullah SAW bersabda: Bila telah muncul suara di bulan
Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan itul...". Kami bertanya:
"Suara apakah, ya Rasulullah? " Beliau menjawab: "Suara keras di
pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jumaat, akan muncul suara keras yang
membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para
gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jumaat di tahun terjadinya banyak
gempa. Jika kalian telah melaksanakan solat Subuh pada hari Jumaat, masuklah
kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah
lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika
kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah
dan ucapkanlah: " Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami
Al-Quddus ", kerana barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi
barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa". (Al Hadis)"


perkara ini dh jadi berleluasa.jadi untuk penjelasan tgk la sisipan video yang sempat saya kongsikan.untuk pengetahuan suma, sejak saya tingkatan satu lagi saya dah dengar tentang perkara ini.jadi kalau orang tnya saya.."ustaz ash, betul ke perkara ini?bleh percaya ke?"

saya akan jawab,"saya tak percaya.xbetul pun."

sebab-sebabnya seperti berikut:

1.dari mana diorng tilik nasib ni?siap bleh taw tarikh lagi...nabi pun tak bagi taw tarikh.

2.perkara ini setiap tahun ada.yang membezakannnya tarikh dia.so x kan la hadith nabi di keluar kan setiap tahun sedangkan nabi dah wafat.ke publisher yang tukar2.ni dah jadi nabi palsu ni.silap hari bulan ada pulak rasul melayu.

3.tak sertakan sanadnya.memo ni tak bagi taw pun sanadnya.mcm mana nak percaya sebab kekuatan hadith tu dilihat pada sanadnya.kalu x kuat maka hadith ni tak sahih.

jadi saudara saudari sekalian.

sebelum kita nak ambil perkara itu,selidik dulu.dari mana datangnya hebahan atau ilmu tersebut.kalu sekadar dari internet,jangan percaya 100%.pergi lah berguru.menuntut ilmu tiada guru itu berguru dengan setan namanya.bleh jadi sesat.jadi ambil ilmu tu dari ustaz2 dan ulama2 yang ahli tentang ilmu hadith ini.sememangnya banyak hadith2 yang maudu' iaitu hadith rekaan bertujuan mengagung2 seseorg(seperti org2 syiah yang membuat hadith untuk mengagung2kan saidina Ali) dan bertujuan untuk kebaikan(iaitu mengajak orang melakukan perkara baik).walaupun perkara ini baik tapi tetap tidak boleh diguna pakai.jangan jadi seperti robin hood yang mencuri lalu menyedekahkan harta itu kepada org miskin.


Thursday, May 26, 2011

Tanah Runtuh Di Hulu Langat

21/5/2011 kita semua di gemparkan dengan berita tanah runtuh yang melibatkan seramai 24 orang terdiri daripada anak yatim, warden dan kakitangan Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa, di Jalan Sungai Semungkis, Kampung Gahal di Hulu Langat. Hulu Langat, .kejadian berlaku kira-kira 2.30 petang while diorg tengah training nasyid untuk majlis pukul 5 petang hari kejadian.

this news sangat2 la menyayat hari...ye la budak2 ni baik2...berjubah putih...nak yatim pulak tu plus tengah berlatih nasyid...sedih kan..then the next days newspaper cerita tunjuk tentang diorg je...ada yang baru jumpa dengan ibu kandung yang dh lama terpisah la...then yang paling saya sebak bila diorg cakap
"jangan pisah kan kami"
statement ni mmg nk buat aku nanges gila coz aku teingat cerita jepun "engin"...cita ni mengisahkan anak2 yatim and ada scene yang diorg terpaksa dipisahkan ke rumah anak yatim yang lain coz umah anak yatim diorg tuan tanah tu nak amik balik[cerita ni lah cerita pertam,a mr.ash menanges..huhhu]...mmg sedih gila...so sekarang diorg dah tak deak tempat berteduhkan..jadi saya harapkan ada pihak yang menghulurkan bantuan mewakafkan tanah untuk pembinaan madrasah mereka yang baru...kerajaan persekutuan dah setuju nak tolong bina..harap kerajaan negeri selangor memberi tanah untuk pembinaan tu...saya bukan xnak hulurkan sumbanagan..nak sangat2..harap ada pihak yang membuat pungutan derma untuk diorang dekat masjid esok.. :-)



Rumah Anak-anak Yatim tanah runtuh



Mangsa tanah runtuh
Orang ramai membantu mengusung mangsa tanah runtuh yang telah meinggal dunia.



asrama anak yatim Hidayah Madrasah Al-Taqwa
Gambar Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa sebelum kejadian tanah runtuh


Mangsa tanah runtuh asrama anak yatim
Mangsa tanah runtuh yang berjaya dikeluarkan dari kawasan kejadian.




p/s : Mari sama-sama kita berdoa semoga dan sedekahkan Al-fatihan kepada yang telah pulang ke Rahmatullah mudah-mudahan roh mereka dicucuri Rahmat dan diletakkan bersama2 orang2 yang soleh...Al-Fatihah.



SPCA (The Society for the Prevention of Cruelty to Animals)


now i would like to talk about our awareness towards animal welfare....

once ago,while im jog around taman perumahan aku ni...aku selalu je tgk kucing and anjing terbiar...cian aku tgk..kurus kering je..kadang2 tu ada lak org yang sepak terajang mcm tu je semata2 atas alasan nak halau...taw la nak halau pun kan..tapi x payah la sampai nak sepak terajang haiwan tu...cuba b

ayang kan la kita di tempat haiwan tu kn..mesti sakit kn...

lagi satu aku heran gila ngn muslim khususnya dekat malaysia la..kalau nampak anjing je lari..bukan anjing tu nak gigit pun...selalu bagi alasan "anjing tu kan najis"...yes memang la..tapi kalau terkena pun tak berdosakan...sebenarnya perbuatan kita ni membuatkan masyarakat bukan islam salah faham dengan agama kita...nanti diorg kata kita xleh pegang anjing sebab berdosa, sedangkan x berdosa pun...saya pernah dengar satu cerita..seorang wali Allah mengangkat kain jubahnya bila lalu tepi anjing sebab tak nak bagi kain dia kena anjing

yang di kira najis berat..dengan izin Allah yang maha esa..anjing tu dapat berka

ta2..anjing tu kata lebih kurang mcm ni la maksudnya..."hina sangat ka aku jika dibandingkan dengan jubah ko tu...aku ini haiwan ciptaan Allah yang maha hebat"...mcm tu la cita dia..

so for muslim lets change our attitude :-)



then bila dok dekat umah i watch animal planet..aussie spca ...then i realize..bagusnya diorg..jga kebajikkan haiwan sampai mcm tu sekali..i noe msti ada di antara anda yang kata "apa kejadahnya mamat ni...dok kisah dengan haiwan..padahal orang pun ada yang x cukup makan"...tapi kita kena igt..kita ni manisia ditugaskna memakmurkan dunia ni..so termasuk la memakmurkan haiwan2 ni...i thinks malaysia should tubuhkan spca mcm diorg gak....sepatutnya malaysia ni menubuhkan spca yang offical..mcm aussi

e buat...ni x...nak harapkan 100% ngo..kan 1st lady suka sangat green teknologi sampai tsunami kat jepun pun kata sebab x amik kisah tentang green teknologi[jepun hebat kot dengan green teknologi ni....aku x kisah orang nak terasa apa pun..tapi aku pun terasa gak..malu gila sebab isteri PM aku cakap benda nonsense...selalu je cakap children education la apa la permata pintar la...patutnya dia yang kena pergi sekolah dulu...sapa nak

marah aku marah la..aku cakap ni coz aku pun terasa sebagai anak malaysia..kpd Datin Seri Rosmah Mansor..think first befour u talk coz u r malaysia 1st lady ok..:-)]berbalik kpd spca..mmg la bleh harapkan NGO...tapi penguatkuasaannya x cukup kuat. SPCA Selangor je yang paling aktif. tu pun x leh nk menyeluruh satu malaysia la. Tapi untuk pengetahuan korg...SPCA sebenarnya dah ada di setiap negeri just tak cukup kuat sebab kewangan dan penguatkuasaan je.ye la mana leh saman org yang x jaga pet diorg dekat malaysia ni mcm dekat luar negara...

so mari la sama2 kita hulurkan dana yer kepada SPCA...


p/s:alamat and cara nak hulurkan dana tu cari sendir la yer...gua malas nak cari...gua nak buat SPCA sendiri [tunggu aku jadi jutawan la yer..kalu jadi konpem aku buat..hahahaha..]










Monday, May 23, 2011

saja nak bebel...

last weeken i went to Bangi right after i back from ofis[ofis la sgt...tempat practical je pun...tu pun merempat dalam libabry]..hahahha

actually saya p KL coz sepupu saya Titah(Iftitah nama dia)kawen.i drove from SP tu KL..so dalam perjalanan tu sepanjang-panjang jalan hujan lebat gila...so here i got severel pantang larang saya bila drive....and some of them im really sure adalah salah satu sebab kemalangan jalan raya dekat malaysia ni...

1.bagi lampu

orang bagi lampu dari belakang ni, mmg aku pantang gila2. bila aku dekat belah kiri, tgh baik punya pecut sebab nak potong lori2 dekat Malaysia yang besar2 tu diorg bagi lampu tinggi..kadang2 tu ada yang bukak lampu sport light trus[i meant bukan bagi lampu tapi diorg bukak lampu tinggi trus]...apa kejadahnyer..buta ke pa..aku tengah potong trailer ni..xkan nk ak p sumbat kete aku dekat celah bawah tayar lori kot..bodo tol...sabor je la...taw la kete ko mahal plus boleh pecut...tapi ko[bukan u guyz..ni tuju dekat pemandu yang wat mcm ni] tu bodo gak sebab undang2 dekat Malaysia ni takat 110 je...kadang2 aku x paham taw..diorg ni x takut ke kena saman...duit banyak sangat ke sampai nak sedekah dekat polis?ke polis x buat keje?ke polis saman tgk org..kalu kaya x payah..kalu miskin kena saman...aku pun x pham...what ever it is...mmg ak pantang gila orang bagi lampu..

2.menyelit depan aku

yang ni tahap kurang ajar la...kalu bleh nk je aku tampar sampai guling2 org mcm ni...bodoh tul..dh nama pun high way..potong la belah kiri..kalu ada kete dekat depan sebelah kiri tu...sabar la..taw la die nk ke tepi nanti..driver tu bukan budak 2 tahun yang x paham apa2..may be dia dok potong lori balak ke..apa ke...yang bodoh sangat potong menyelit tu knp??kene kete aku mmg aku sepak la org mcm ni...kalu nk menyelit dekat ruang besar mcm saiz lori trailer tayar 24 x pe la..ni masalahnya sipi2...taw la terer pun..tapi terer kalu dekat high je watpe..g la jadi formula 1 racer..baru la x pe ko nk selit ke..nk tunggang terbalik pun...

3.hon

ni pun lagi satu aku pantang...sikit2 hon..bukan x leh hon..hon la bila perlu mcm nak bg amaran ke ape ke..ni x..sikit2 hon..sikit2 hon..mcm tabiat diorg lak nk hon2...igt hon tu untuk main?banyak2 tempat dalam Malaysia ni..Penang la paling cepat korg kena hon..kalu x caya p la...geram aku kalu p penang...sikit2 hon...rasanya kena kuat kuasakan undang2 la Pengunaanan hon agaknya bila aku jadi PM nanti la kot..

ni lah antara 3 pantang tok nenek aku bila aku drive..benda2 ni jadi dekat aku...tapi kan punca kemalangan bukan ni je...jalan licin contohnya..aku heran gak la..jalan baru buat tapi licin gak..kontrak juta2...xkan x leh nk wat elok2 kot jalan tu kan..jgn kata diorg songlap..aku tangkap kang[poyo SPRUMT(sekretariat pencegahan rasuah UMT)]..xka la org math nk buat gak kot[poyo math hebat..]hihih...so gov perlu kaji lagi la jalan2 dalam malaysia ni...kadang2 tu tgk buat flyover pun x selesai masalah...tambah masalah lagi ada la..so kena la kaji betul2 tentang perkara ni[macam wakil rakyat x?ni permulaan nk jadi pM kata kan...]

so berbalik kepada objektif trip aku ni..setakat ni aku tgk kahwin dekat KL ni penin kepala sikit...nk cecita pun susuah..tapi mcm susah la..berkenaan dengan kenduri sepupu aku ni..banyak giler lack...event managment dia sgt la teruk..dia kawen ni ala2 dinner gak la..ada special guess yang datang la..tapi managment sgt la truk..aku rsa mcm nk je jd event management je..nk je marah2 arah2 bg event tu jd elok...apa kan daya bukan kenduri aku...aku rsa kalu la aku kumpulkan suma kawan aku yang selalu buat event buat kenduri tu...konpem lagi elok...rsa2 mcm bleh bukak syarikat ni...syarikat event managment...hihihi..yang paling aku x tahan..mc...mc mcm siot je...mmg out gila..kawalan suara out..jeda out...salutasi out...protokol out...tapi sebelum event tu...mmg mcm terer gila la...muka sombong gila..nasib bek cun.hahaha..nk taw x dia buat teks gna apa?iphone..baget tol..baget terer la..last2 hampeh...gna je la kertas...yang guna iphone tu kenapa...kecik kot..kalu guna ipad aku bleh terima lagi...[tapi tu x pe la...tu style masing2..]

p/s:aku plan nanti aku nk kawen aku nak ajak je suma kawan event managemnt aku handle kenduri kawen aku..hahahaha mesti gempak kn..hahaha[xpayah nk jemput dh..jimat duit nk buat surat jemputan..hihih..lawak je]....rasa2 budak yang jadi mc tu patut x dijemput join gemersik??hihihi



Tuesday, May 17, 2011

story of LI:day 5 and day 6

day 5:
aduhai malasnya nk g keje...xcukup la cuti 2 hari..huhu..this day i got keje baru..keje susun file. Sebelum tu i got a new colleagues..aduhai..berbangsa india and perempuan lak tu..manju nama dia...mmg diam je la aku ni...ak mmg jem sikit kalu perempaun..hmmm..nk wat mcm ne..kena keje same gak la nanti...bdk ni mcm manje giler[sikit ke?byk kot...]..kejap-kejap call parent...keje tak buat-buat lagi...anak manja kot patut la nama pun dh manju[u=a]...

banyak tw..(T-T)

so berbalik kepada tugasan hari ni..i got keje sort out file
dalam bilik file...ohh gosh could u guyz imagine..1 bilik..bukan 1 kotak...aduhai..lenguh giler badan aku ni...sekarang baru aku taw yang keje tak besh..aku nk bukak busines...so x paytah la wat keje2 ni..arah je sbb dah jadi tauke..hahaha...kadang-kadang tu saya rasa mcm nak je belajar sampai tua..tak nk keje..nak belajar je...xpayah susah-susah mcm ni..hihihi :-)

day 6:
hari ini ak bosan giler...tuan x bg keje & suma staf meeting..tgl ak j
e x meeting2..hihihi...tapi lepas pkl 2 baru dapat keje....pagi ini i got another 3 colleagues..perempuan jgk..mmg ak diam trus la jawabnya...keje ari ni berbalik kepada mingggu lepas..saya kena hias2..tapi ni di meja...sebab keje semalam saya dah habiskan..kadang-kadang kan aku rasa heran la kenapa la kena buat board tu and signboard pun nk hias-hias macam bdk sekolah..come on la..ofis ni..so bg la macam ofis..jgn susah-susah..tempah je..jadi kan macam betul-betul pejabat macam bilik ceo tu.baru la tahan lama.ni tak. nk guna kertas warna la apa la...kalu difikirkan dan di kira[org math la kata kn]kalu gna kertas2 ni l
agi rugi...beli kertas2 tu boleh cecah puluh ringgit dh..pastu tak tahan lama...paling kuat 1 tahun tu pu
n kalu kopi & tea tak tumpah ats dia...kalau tempah dekat kedai kn jimat..memang la waktu awal mahal, tapi tahan lama...diorg kena fikir ke depan la...ahduhai..ikut je la...i
m just intern there..kalu la aku jadi bos..memang aku tempah dah...alah membeli menang memakai.igt tu yer kwn2..

p/s:2 3 ari lepas i went to a mall la..then saya jumpa ini..teringat dekat cik farel...dia mesti suka kasut ni.hihihi


cantik x?hihi


Monday, May 16, 2011

hebatnya pengorbanan guru...


Murid : Selamat pagi, cikgu.

Cikgu : (Menengking) Mengapa selamat pagi sahaja? Petang dan malam awak doakan saya tak selamat?

Murid : Selamat pagi, petang dan malam cikgu!

Cikgu : Panjang sangat! Tak pernah dibuat oleh orang! Kata selamat sejahtera! Senang dan penuh bermakna. Lagipun ucapan ini meliputi semua masa dan keadaan.

Murid : Selamat sejahtera cikgu!

Cikgu : Sama-sama, duduk! Dengar sini baik-baik. Hari ini cikgu nak uji kamu semua tentang perkataan berlawan. Bila cikgu sebutkan perkataannya, kamu semua mesti menjawab dengan cepat, lawan bagi perkataan-perkataan itu, faham?

Murid : Faham, cikgu!

Cikgu : Saya tak mahu ada apa-apa gangguan.

Murid : (senyap)

Cikgu : Pandai!

Murid : Bodoh!

Cikgu : Tinggi!

Murid : Rendah!

Cikgu : Jauh!

Murid : Dekat!

Cikgu : Keadilan!

Murid : UMNO!

Cikgu : Salah!

Murid : Betul!

Cikgu : Bodoh!

Murid : Pandai!

Cikgu : Bukan!

Murid : Ya!

Cikgu : Oh Tuhan!

Murid : Oh Hamba!

Cikgu : Dengar ini!

Murid : Dengar itu!

Cikgu : Diam!

Murid : Bising!

Cikgu : Itu bukan pertanyaan, bodoh!

Murid : Ini ialah jawapan, pandai!

Cikgu : Mati aku!

Murid : Hidup kami!

Cikgu : Rotan baru tau!

Murid : Akar lama tak tau!

Cikgu : Malas aku ajar kamu!

Murid : Rajin kami belajar cikgu!

Cikgu : Kamu gila!

Murid : Kami siuman!

Cikgu : Cukup! Cukup!

Murid : Kurang! Kurang!

Cikgu : Sudah! Sudah!

Murid : Belum! Belum!

Cikgu : Mengapa kamu semua bodoh sangat?

Murid : Sebab saya seorang pandai!

Cikgu : Oh! Melawan!

Murid : Oh! Mengalah!

Cikgu : Kurang ajar!

Murid : Cukup ajar!

Cikgu : Habis aku!

Murid : Kekal kami!

Cikgu : O.K. Pelajaran sudah habis!

Murid : K.O. Pelajaran belum bermula!

Cikgu : Sudah, bodoh!

Murid : Belum, pandai!

Cikgu : Berdiri!

Murid : Duduk!

Cikgu : Saya kata UMNO salah!

Murid : Kami dengar KeADILan betul!

Cikgu : Bangang kamu ni!

Murid : Cerdik kami tu!

Cikgu : Rosak!

Murid : Baik!

Cikgu : Kamu semua ditahan tengah hari ini!

Murid : Dilepaskan tengah malam itu!

Cikgu : (Senyap dan mengambil buku-bukunya keluar.)

p/s: you guyz jangan la wat mcm ni dekat cikgu anda. Sayangi mereka seperti mereka menyayangi kita...mereka mendidik dan memberi ilmu kepada kita dengan hati yang ikhlas. So di kesempatan ini i wanna wish " selamat hari guru " kepada semua guru di Malaysia. Khusunya kepada semua cikgu saya di Sekolah Kebangsaan Ibrahim[1997], Sekolah Kebangsaan Sungai Petani[1998-2002], Sekolah Menengah Agama Baling[2003-2005], Sekolah Menengah Sains Pokok Sena[2006-2007], Matrikulasi Pulau Pinang[2008], dan pensyarah-pensyarah UMT[recently] dijabatan matematik dan tak lupa juga kepada cikgu tuisyen, cikgu KAFA Masjid Taman Ria yang telah mendidik saya hingga menjadi seorang orang.yang paling nak wish is to my beloved mom coz she was an English Teacher. Now she is in PPD as pegawai khas bahas inggeris and still memikirkan untuk mendidik dan mebantu anak bangsa. Selamat Hari Guru mama.

Prof Ash kembali

lamanya prof tak berbicara kn?hmm..prof bukan menyepi dan diam seribu bahasa...just prof bz berfikir je...jadi untuk memulakan berbicara...prof nak cecite sikit..bleh x?bleh kn...hihihi
kisahnya bermula..:

Kisah 1:Pertandingan ratu cantik

Satu pertandingan ratu cantik sedang diadakan. Seorang demi seorang wanita cantik keluar ke pentas memperagakan diri sambil diperkenalkan oleh juru acara majlis.

"Inilah Miss Malaysia"....tetamu bertepuk sambil bersorak

"Inilah Miss India"....sorakan bertambah gemuruh

"Inilah Miss China"....semakin rancak tepukan dan ada yang bersiul

Tiba-tiba tabir belakang pentas terselak dan keluarlah seorang nenek tua bertongkat tercengang-cengang. Nenek itu kelihatannya seolah-olah tak mengerti lansung apa yang berlaku. Sambil berjalan dengan tongkatnya atas pentas, nenek tua itu menggaru-garu kepalanya.

Keadaan itu membuatkan juru acara tergamam dan spontan berkata "Err..dan yang ini pula,...Miss understanding"...


Kisah 2: Hari-hari mau

Ali sedang bersiar-siar dibandar.Tiba-tiba dia terpandang sahabatnya,Abu, yang telah sekian lama tidak ditemuinya.

Ali :dah 5 tahun kita tak jumpa.Apasal aku tengok engkau kurus sangat?

Abu : Mana tak nya .Isteri aku tu garang sangat. macam harimau

Abu : Eh aku tengok engkau pun kurus cam aku juga. Apasal?

Ali : Isteri aku tu lagi garang, hari hari mau !!


Kisah 3: Kisah Suami Isteri

Sepasang kekasih sedang asyik memadu asmara di tepi sebuah tasik, sambil berbual-bual mesra...

Makwe: bang, andaikata saya menjadi bintang...

Pakwe: abang kan jadi Ultramannya

Makwe:kenapa pulak, sepatutnya abg jadi bulan purnamalah

Pakwe:Salah tu, kan ultraman ada bintang kepunyaannya

Makwe: gitu... kalau saya jadi bunga

Pakwe: Abang jadi tukang kebunnya

Makwe: Kenapa bukan kumbang

Pakwe: Sebab kumbang keje dia hanya menghisap madu..sedangkan tukang kebun kerjanya menyiram dan membaja bunga tu setiap hari

Makwe: Wah! hebatnya abg nie... begitu pandai berkata-kata

Setelah puas berbicara dan bergurau senda, bangunlah pasangan kekasih tersebut untuk bersiar-siar... tiba2 si makwe tersepak sebatang tunggul kayu, dan jatuh tersembam ke tanah...bedebik!!!!!! macam nangka busuk daa!!!!

Makwe: Aduh!!!! sakiknya be, (awek tu rupanya minah kelate)

Pakwe: Cilako! punyo tunggul kayu... .buto ko!!!!!, tak nampak ko oghang nak lalu(rupa2nya si pakwe tu orang N9)... sayang takde apa2 ke?

Makwe: Takde sikit je bang... cuma luka sikit jer dahi nie

Pakwe:Nasib baik tunggul kayu, kalau orang tadi memang nahas abg kejekan.

Memang telah ditakdirkan jodoh mereka berdua... selang beberapa bulan
selepas itu pasangan kekasih ini pun mendirikan rumahtangga... 2 tahun
kemudian, si isteri teringat kembali kisah yang lalu sewaktu membawa anak
mereka bersiar-siar di tasik yang sama ketika bercinta dahulu,

Isteri: Bang, ingat lagi tak tempat nie?

Suami: Masakan abg boleh lupa

Isteri: Kalau saya jadi bintang

Suami: Abang jadi beginilah

Isteri: Kenapa bukan Ultraman...

Suami: Kat Malaysia mana ada Ultraman... kat Jepun adalah... apa lah awak nie

Isteri: Kalau saya jadi bunga

Suami: Abang jadi beginilah

Isteri: Apa abg nie... cakaplah betul2

Suami: Apo kono eh dongan ekau nie... dah buang tebiat ko, tak nampak anak kito tu... .kalau dah abg jadi Ultraman ngan ntah apo apo ntah laie, sapo nak bagi makan kek anak kito tu... .yang mengado-ngado nak jadi bintang tu buek apo

Isteri: Abe nie tok supo dulu... .tok rometik lasung, mete2 la saya nie doh tok comey lagi...

Suami: Takdo nak romantik kosmetik do... .

Selepas puas duduk sambil berbalah, maka berjalan pulanglah keluarga tersebut... .tiba2 si isteri tadi tersepak sebatang tunggul kayu(mungkin tunggul yg sama), lalu jatuh gedebuk!!!! ke tanah...

Isteri: Aduh abe sakik nyo!!!!!

Suami: Apo kono eh awak nie... .buto ko, punyo bosa tunggul tu tak nampak ko!!!!!!!!!!


Kisah 4: Loceng misteri

Majid dan Salmah hidup miskin papa kedana. Kerap kali meminjam wang disana sini. Mereka sudah 15 tahun berkahwin tapi belum dikurniakan cahaya mata. Kerana kemiskinan mereka ini, pertengkaran kerap kali berlaku antara mereka laki bini.

Pada satu hari rumah mereka didatangi oleh seorang pemuda yg berpakaian segak, namanya Tajudin. Tajudin mengenalkan dirinya sebagai seorang pegawai yg ditugaskan untuk menolong keluarga miskin
seperti Majid dan Salmah. Dia memberi Majid sebuah kotak yg berisi loceng kecik.

"Saya tahu anda laki bini susah, dari itu saya beri anda kotak ini. Di dalamnya ada sebuah loceng kecil, jika anda membunyikannya, anda akan mendapat wang tunai 1 juta dollar" jelas Tajudin.

"Ah?????? dapat duit 1 juta???....klakkar ke apa? Ko ingat kita nie bebudak ye?" Majid bersuara.

"Saya cakap benar, kalau awak nak kan 1 juta dollar, awak bunyikkan saja loceng ini dan keesokannya saya akan datang bawa duit itu....tapi....di saat awak bunyikkan loceng itu, seseorang yg awak tidak kenali akan mati" sambung Tajudin lalu beredar dari situ.

Nie dua laki bini melangok tercengang. Di pendek kan cerita, dia orang bertengkar lagi. Majid nak buang saja kotak itu, sementara si Salmah seboleh boleh suruh laki dia bunyikkan loceng didlm kotak itu.

"Awak nie kan.....percaya yer dgn kata-kata si Tajudin tadi?"

"Lah abg nie....cuba sajalah, mana tahu apa yg dicakapkan tu benar, kita akan kaya bang" balas Salmah.

"Kalaulah betul, kita bunyikan loceng ini....abih nanti ada org yg akan mati tau...tak ker kita nie jadi pembunuh?"

"Alah abg nieee, hari hari ada org matilah...lagi pun kan encik Tajudin tu cakap org yg akan mati ialah seseorang yg kita tidak kenali......alahhhh bunyikan je lah"

Atas desakan si isteri, Majid akhirnya membunyikan loceng itu. Setelah dibunyikan mereka perhati keadaan sekeliling, tidak ada aper aper yg berlaku.

"Takder apa-apa pon? Kan saya dah cakap, nie tipu je...sudahlah....buat buang masa aku je..." keluh Majid sambil mencampakkan kotak itu ke tepi.

Keesokan harinya, Tajudin datang lagi ke rumah mereka.

"Oleh kerana awak telah membunyikan loceng tersebut, maka saya beri awak wang tunai 1 juta dollar ini" sambil memberi beg berisi wang kepada Majid dan Salmah.

Mereka laki bini sepanjat berok, tak sangka yg mereka benar-benar mendapat wang 1 juta dollar itu. bukan main hepi lagi dia orang nie.

"Boleh saya ambil semula kotak yg saya berikan semalam?" Tajudin bersuara.

"Oh boleh-boleh heheh" balas Majid sambil memberi kotak berisi loceng itu, "Betul kee ada org yg mati bila kami bunyikan loceng ini?"

"Ya betul, org tu dah pun mati......tapi jgn bimbang org yg mati itu adalah seorang yg TIDAK ANDA KENALI" jawab Tajudin

"Apa yg anda ingin buat dgn kotak ini?" tanya Majid lagi.

"Oh, saya akan reset balik dan akan saya berikan pada sebuah lagi keluarga yg susah dan saya akan berikan syarat yg sama juga seperti saya berikan pada anda." jawab Tajudin.

"Waahh bertuah lah keluarga tu ye? siapa agaknya yg encik Tajudin ingin berikan?" tanya Salmah

"Oh jgn bimbang. saya akan berikan pada seseorang YG TIDAK ANDA KENALI" jawab Tajudin lalu beredar dari situ.


Kisah 5: Kisah tentera Jepun dan tahanan

Pada zaman pemerintahan Jepun, tiga orang cina, Ah Meng, Ah Seng dan Ah Beng telah ditangkap sebab menyeludup. Diorang bertiga nie akan dihukum bunuh oleh skuad penembak. Jadi malam tu diorang pun buat rancangan untuk melarikan diri. Ah Meng kata yang tentera Jepun takut akan bencana alam. Jadi diorang kena buat tentera Jepun tu panik supaya diorang boleh lepas.

Keesokkannya, Ah Meng menjalankan hukuman bunuh. Skuad penembak berbaris kat depan. Baru jer kapten Jepun tu kata "Ready... aim", Ah Meng terus jerit "Gempa bumi gempa bumi". Tentera Jepun lari bertempiaran dan Ah Meng pun terlepas.

Lepas tu tiba giliran Ah Seng. Bila jer kapten tu sebut "Ready... aim", Ah Seng terus menjerit "Banjir banjir". Tentera Jepun lari bertempiaran dan Ah Seng pun terlepas.

Bila tiba giliran Ah Beng, dia pun berfikir, "Hmm, kena sebut pada masa yang sesuai balu(baru) itu askal(askar) lali(lari). Wakaka, manyak bodoh punya askal Jepun." Bila jer kapten tu sebut "Ready... aim", Ah Beng pun terus jerit "Fire fire".

Apalagi, terus tamat ler riwayat Ah Beng.


Kisah 6: Keluarga Miskin

Di sebuah sekolah, seorang anak kepada seorang bintang filem terkenal diminta oleh gurunya menulis karangan tentang sebuah keluarga miskin. Beginilah karangan yang ditulisnya:

"Pada zaman dahulu kala ada sebuah keluarga miskin. Di mana ibunya miskin, ayahnya miskin, anak-anaknya miskin. Orang gajinya miskin, pemandunya miskin. Tukang kebunnya miskin, pengawal rumahnya miskin. Baby sitternya miskin. Semuanya miskin-miskin..."


Kisah 7: Pak Pandir Berniaga Durian

Pada suatu musim durian Pak Pandir bercadang memulakan perniagaan buah durian di tepi lebuhraya.

Setelah berjaya mendapatkan bekalan durian maka terpacaklah bangsal durian Pak Pandir di tepi Lebuhraya berhampiran kampungnya.

Setelah beberapa ketika datanglah seorang pelanggan bertanyakan harga durian-durian yg dijual Pak Pandir.

Diberitahu akan Pak Pandir harganya dan pembeli tersebut bersetuju dgn harga tersebut dan seterusnya meminta Pak Pandir memasukkan kesemua durian yg dijual kedalam traknya.

Tiba-tiba Pak Pandir kelihatan marah-marah seraya memberitahu pembeli tersebut,

Pandir : "Minta maaf En! saya tak jadilah jualkan kepada en. durian2 ini."

Pembeli : "Kenapa pula? Tadikan dah setuju dgn harganya... saya bayarlah kesemuanya!"

Pandir : "Habis kalau En dah beli kesemuanya apa lagi saya nak jual?"

Pembeli : "???"


Kisah 8: English badly broken...

Seorang pemandu yang berbosskan org putih dari Amerika sedang membawa bossnye.. tita-tiba kereta dihadapannya berhenti mengejut menyebabkan dia
telah menyodok kereta tersebut. Pemandu tersebut pun meminta maaf dari boss nya....:

Pemandu: Sorry Sir, I brake brake, do not eat. After I check the wheel no flower again. (maaf Tuan, saya brek-brek, tak makan, selepas saya cek tayarnya tak ada bunganya lagi)

Orang putih tu pun mahu keluar dan ikut sama marahkan pemandu kereta dihadapan. Tapi pemandu tersebut menghalangnya... Kata pemandu tersebut:

Pemandu: Don't enter mix, Sir! The bring that car if not wrong I, is the children fruit from manager moneys, he stupid doesn't play! Let he taste.
(Jangan masuk campur, Tuan! Yang bawa kereta itu kalo tak salah saya, anak buah dari pengurus kewangan, dia memang bodoh bukan main... Biar dia rasa)

Besoknya si pemandu tak masuk kerja, lusanya, bila dia masuk kerja, si boss orang putihnya bertanya:

Boss : Why didn't you come to work?

Pemandu : I am sorry boss, my body is not delicious, my body taste like enter the wind. (maaf boss, badan saya tidak sedap, badan saya rasanya macam masuk angin)

Saturday, May 14, 2011

story of LI:day 2, day 3, day 4

day 2:
Ok as usual i woke up early but then i sambung tido..natijahnyer [wah BM giler ayat] i bangun pukul 8.15...could u guyz imagine..dengan tak mandi lagi..baju tak iron lagi..mmg messy giler...siap2 suma jadi lah pukul 9 baru sampai ofis...baru 2nd day dah besaq kepala...i bukan sengaja pun..tak sengaja betul2(T_T)
sesampai je dekat sana Tuan Norman dah panggil...sebelum nk jumpa Tuan tu dh kena sound ngn chief dh...nasib baik la dalam garang2 pun dia nk back up aku gak..dia suruh ak jawab a.k.a menipu(ni terpaksa tw..xnk bg kecoh satu Kastam tu je) dekat Tuan yang ak kuar breakfast...even mcm tu pun kena gak marah ngn Tuan...on the spot gak dia suruh org dia buat punchcard..ohhh no...i thought tak payah pounchcard coz saya bleh lewat lagi len
kali..hahaha..may be dia taw kot niat aku ni...hihii...tapi apa pun sebenanrnya dia cakap yang dia takut saya lari je mcm previous intern[hey..ni mr.ash la..berjiwa kental tw]...dia siap miskol ak 4 kali lg..tapi mcm na nk angkt...aku silent+tengah kalut+drive waktu tu..
lepas kena ceramah...aku kena la sambung keje menghias aku tu...
waktu lunch ni yang best ni..hihihi...Tuan yang belanja...hihihi...makan nasi briyani Aqeem..uhhmmmm..sedapp...hahaha

day 3:
untuk hari ini, saya mulakan pagi saya dengan azam baru...i came early plus siapkan 70% keje2 hias tu...so overall mission accomplish[mcm james boon la pulak..hihihi]
as usual yang paling bes makan free..yang lagi besnya..tempat sama..hahahaha...a
k pun naik heran la..kenapa tempat sama...padahal jauh gak nk p tempat tu...rupa2nya memang warga kastam ni suka lepak dekat sini...sbb diorg mmg kaki briyani...hahaha[patut la ada yang take nab after meal...hihihi..penangan briyani la katakan]

day 4:
hari ni ak datang lagi dengan misi lagi hebat..this day i wanna finish up my work plus nak balik awal...hahahaha...hanya kedah,terengganu and kelantan je yang bleh balik awal..hihihi..so guyz yang dok dekat negeri2 yang tidak dinyatakan ini selamat bekerja la yer..kalau yang berpraktikal tu..selamat la ek...hihihi

comel x?hihi

ni lak design utk staff mana2 yang bosan..bleh la main jigsaw puzzle

dh mcm tadika dah ak tgk..hahaha

siap kanta pembesar tu...

p/s: gambar last yang ada mcm frame hitam ni kalu waktu pembikinan dia..ada frame je..siap bleh amik pic tw..hahaha..nk tunjuk contoh pun susah coz saya x amik pic pun..kalu cik farel and cik cielah ada..rsanya ada la kot dalam 100 photoshot..hahaha




Tuesday, May 10, 2011

hepi besday awak...sowi sgt..

this special entry i tribute to my janda a.k.a best frend...mintak maaf sgt2 and i regret coz
i forgot her besday...OMG..[apa punya kwn mr.ash ni...besday janda sendiri pun lupa]
her besday in on 28 april 2011..could u guyz imagine 12 day ago..dh nyanyok ke ak ni...hmmm...xpe la...nk wat mcm na benda dh berlalu..so here i wanna wish her..."hepi belated besday. semoga panjang umur, dimurahkan rezeki, dipercepatkan pertemuan jodoh[jgn lupa jemput aku jadi driver hantaran yer..hahahaha] dan sentiasa dibawah naungan redha Illahi..."

p/s: sori la yer..xdk gambar..tak sempat nk mintak tolong pak cik google td...bye~

story of LI:day 1

it has being 2 year i study in UMT...rasa singkat sangat...rsa mcm xlama lagi saya akan berpisah dengan kawan2...and now for this holiday i have LI so for this time i wanna make a sequel entry about my LI moment...

day 1:
early in the morning i met with Tuan Mohamed Asri, Ketua Bahagian Pengurusan dan Kewangan...cool, sporting and very experience person.org kelantan. dia la akan jadi penyelia saya and dia janji akan bagi keje math but for this moment i have been tansfer for a month dekat Bahagian Penguatkuasaan.
oohhh goooshhh...
kena jadi mcm penguatkuasa ke?
rush org?
kejar pengedar dadah?
dok disempadan?
dah2 jgn nk pikir lebih2 mr.ash ooiiii...
saya pun p la jumpa dengan Tuan Norman, Ketua Bahagian Penguatkuasaan.perrrggghhh..takut giler.agak cerewet orgnya[agak ke?mmg cerewet la...dia ckp ada intern yg batch dulu2 sampai tukar tempat LI..tapi x pe..mr.ash ni berjiwa kental...hihih].
Rupa2nya dia nk saya buat wujudkan sudut 5S a.k.a hias mcm sekolah menengah tu...aduhai..
nasib baik la dia ada mintak tolng 2 orang bekas bdk LI dekat situ datang tolong.kalu tak memang aku sorang2 la jawabnya..diorg nama ap ek?fiza and rafidah kot..xingat la..
and lagi satu yang besnya...
1st day dekat LI ni saya dapat pengalaman baru..tw x pengalama apa?pengalaman makan dalam stor[dah dua org tu makan dlm stor..aku ikut je la...tapi bukan ngn 2 org tu je k...ada lgi 2 org laki and pompan so jgn tuduh bukan2 yer..hihi]...
oh tidak ku sangka...
hahahaha


Saturday, May 7, 2011

HARI IBU

Selalu kita dengar and jumpa banyak artikel tentang hari ibu kan?ada yang kata haram di sambut dan ada yang siap share how to celebrate hari ibu ni...mesti anda salah seorang dari pembacanya kan?so for this entry i would like to share my opinion regarding this issue..

ada banyak cerita yang mengaitkan dengan hari ibu antaranya

  1. dikatakan perayaan musim bunga orang-orang Greece, sebagai penghormatan terhadap Rhea [ibu kepada tuhan mereka...]
  2. dalam tahun 1600 orang-orang England akan celebrate a day that they called as "Mothering Sunday". Ia dirayakan pada hari Ahad keempat setiap Lent[40 hari dalam bulan Februari atau Mac]. within this period, sebahagian orang-orang Kristian akan stop eating makanan tertentu[ruginya...xpala tu cara depa puasa..hahaha] in honor of Mother Mary[Maryam, ibu kepada Nabi Isa Alaihissalam atau Jesus yang mereka anggap sebagai tuhan] dan most of them yang miskin will work as pembantu rumah even meninggalkan keluarga coz percaya Jesus akan memberikan kekayaan dan kesenangan dalam tempoh tersebut[ya la dah keje...kalu x keje macam mana nak kaya]. Menjelang hari Ahad keempat, mereka digalakkan bercuti oleh majikan, dan pulang untuk bertemu ibu dan dihadiahkan dengan Mothering Cake.
  3. Amalan ni spread to the entire world and now disambut sebagai penghormatan kepada Mother Church [ kuasa spiritual yang agung yang memberi manusia kehidupan dan memullihara mereka dari sebarang kecederaan] and perayaan Mothering Sunday di masukkan dengan upacara kegerejaan sebagai penghormatan kepada ibu sama taraf dengan gereja.
  4. Dekat Amerika lak, Hari Ibu disambut seawal 1872. Ilham dari Julia Ward Howe [seorang aktivis sosial dan telah menulis puisi " The Battle Hymn of The Republic" (TBHoTR)]. TBHoTR dijadikan lagu patriotik yang popular. Ungkapan "Hallelujah" dalam lagu tu adalah sentuhan Yahudi dan Zionis dalam politik dunia.
  5. Pada 1907 Anna Jarvis dari Philadelphia memulakan kempen dakwahnya untuk melancarkan Hari Ibu. Beliau pengaruhi Mother's Church di Grafton, West Virginia agar meraya Hari Ibu pada hari ulang tahun kedua kematian ibunya iaitu hari Ahad kedua dalam bulan Mei [suka hati dia je kan...mak dia mati pun nak satu negeri sambut..]
  6. Anna Jarvis, dan pengikutnya tulis surat kepada menteri, golongan peniaga dan ahli-ahli politik agar Hari Ibu disambut secara meluas di seluruh wilayah. Aim diorang satu je iaitu menjelang 1911 hari ibu disambut hampir semua wilayah dekat Amerika. Pada tahun 1914, Presiden Woodrow Wilson, secara rasminya telah mengisytiharkan Hari Ibu sebagai Hari cuti umum dan mesti raikan pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei. even banyak negara-negara sambut pada hari berlainan, tetapi negara seperti Denmark, Finland, Itali, Turki, Australia, dan Belgium still sambut pada hari Ahad kedua bulan Mei.
p/s:kalu difikirkan, peli-pelik kan mat salleh ini??[mat salleh refer to orang barat...sapa yang nama salleh jangan terasa yer..hik3].so kita yang dok elok2 dekat malaysia ni dan xdak orang pelik2 jangan la pulak jadi pelik mcm depa.tak pasai2 p tiru apa depa buat buat apa. kalu kita p tiru depa, kita lagi pelik.
so yang beragama islam tu xpayah la sambut yer. tapi bagi saya la kan...nak wish tu xdak masalah.just atas niat kita ja. jangan niat nak sambut hari ibu.for me everyday is hari ibu.just hari ibu ini saya wish la"selamat hari ibu"[bukan sebab nak sambut hari ibu k]
sori yer coz cakap kedah..hihihi.adios~


mcm menarik je ni..tekan la..