Followers

Recent Posts

selamat datang ke http://aku-ash.blogspot.com/ "dunia ini untuk kita aje"

Tuesday, February 21, 2012

What Does Love Mean? See How 4-8 Year-Old Kids Describe Love


A group of professional people posed this question to a group of 4 to 8 year-olds: "What does love mean?"

The answers they got were broader and deeper than anyone could have imagined. See what you think...

_____

"When my grandmother got arthritis, she couldn't bend over and paint her toenails anymore. So my grandfather does it for her all the time, even when his hands got arthritis too. That's love."

Rebecca - age 8

_____

"When someone loves you, the way they say your name is different. You just know that your name is safe in their mouth."

Billy - age 4

_____

"Love is what makes you smile when you're tired."

Terri - age 4

_____

"Love is when my mommy makes coffee for my daddy and she takes a sip before giving it to him, to make sure the taste is OK."

Danny - age 7

_____

"Love is when you kiss all the time. Then when you get tired of kissing, you still want to be together and you talk more. My Mommy and Daddy are like that. They look gross when they kiss."

Emily - age 8

_____

"Love is what's in the room with you at Christmas if you stop opening presents and listen."

Bobby - age 7 (Wow!)

_____

"If you want to learn to love better, you should start with a friend who you hate."

Nikka - age 6 (we need a few million more Nikka's on this planet)

_____

"Love is when you tell a guy you like his shirt, then he wears it everyday."

Noelle - age 7

_____

"Love is like a little old woman and a little old man who are still friends even after they know each other so well."

Tommy - age 6

_____

"During my piano recital, I was on a stage and I was scared. I looked at all the people watching me and saw my daddy waving and smiling.

He was the only one doing that. I wasn't scared anymore."

Cindy - age 8

_____

"Love is when Mommy gives Daddy the best piece of chicken."

Elaine - age 5

_____

"Love is when Mommy sees Daddy smelly and sweaty and still says he is handsomer than Robert Redford."

Chris - age 7

_____

"Love is when your puppy licks your face even after you left him alone all day."

Mary Ann - age 4

_____

"I know my older sister loves me because she gives me all her old clothes and has to

go out and buy new ones." (Now THIS is love!)

Lauren - age 4

_____

"When you love somebody, your eyelashes go up and down and little stars come out of you." (what an image!)

Karen - age 7

_____

"Love is when Mommy sees Daddy on the toilet and she doesn't think it's gross."

Mark - age 6

_____

"You really shouldn't say 'I love you' unless you mean it. But if you mean it, you should say it a lot. People forget."

Jessica - age 8

_____

And the final one...

Author and lecturer Leo Buscaglia once talked about a contest he was asked to judge. The purpose of the contest was to find the most caring child.

The winner was a four year old child whose next door neighbor was an elderly gentleman who had recently lost his wife.

Upon seeing the man cry, the little boy went into the old gentleman's yard, climbed onto his lap, and just sat there.

When his Mother asked what he had said to the neighbor, the little boy said,

"Nothing , I just helped him cry."


p/s:I just took this entry from a website where this article was publish by Ladan Lashkari. So the true meaning of love is from all the answers given. Love have a lots of meaning depends on the person itself. In a simple word, love is heart. So show your love by following your heart.

Prof Ash: 2 perkataan ajaib





Mutakhir ini amat jarang sekali kita dengar uapan terima kasih dan ucapan maaf yang di keluarkan oleh mulut-mulut yang bernama insan. Kenapa ini berlaku?susah sangat ke? semua ini di sebabkan ego manusia itu sendiri. ketahuilah jika mulut dan hati kita ini sudah untu memaafkan dan mengucapkan kata maaf, itu sudah pastimya hati dan jiwa kita bermasalah. Sepatutnya agama Islam itu sendiri mengajar kita walau marah macam mana kita dekat seseorang itu, kita jangan pernah melupakan 2 kata ajaib iaitu “terima kasih” dan “maaf“. Mungkin bagi kalian perkataan ini tidak membawa maksud apa-apa, tapi tahukah kalian bahawa hanya dengan meminta maaf kepada perempuan dengan iklas dapat membantu memanjangkan usianya.

Mengucapkan ‘maaf’ mungkin sangat susah dil

afaskan kebanyakkan orang terutama lelaki. Akan tetapi, kajian ilmuwan dari Massachusetts University membuktikan, meminta maaf yang ditujukan pada seorang perempuan boleh meningkatkan kesihatannya terutama jantung.

Perempuan yang mempunyai sifat kelakuan kasar atau menyakitkan dari orang lain boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah yang dapat memacu risiko serangan jantung atau stroke. Namun ketika mendengarkan kata ‘maaf‘ dapat menurunkan tekanan darahnya dan secara autmatiknya dapat kembali normal sekitar 20% lebih cepat.

Sebaliknya tekanan darah laki-laki akan 20% lebih lama untuk pulih setelah mendengar permintaan maaf kerana mendapat perlakuan tak tenang. Hal ini menunjukkan seseorang lelaki cenderung bekerja lebih keras setelah mendengar pengakuan bersalah.

Kajian ini dilakukan ilmuwan di University of Massachusetts Medical School di Worcester, AS. Kajian mengukur tekanan di astolik dari 29 orang lelaki dan 59 perempuan.

Tekanan darah yang diukur dalam kajian ini adalah tekanan darah di astolik, iaitu tekanan dalam darah antara detik jantung atau tekanan dalam arteri-arteri ketika jantung istirehat setelah penat 'bekerja'. Jika tekanan terlalu tinggi, ia dapat meningkatkan kemungkinan stroke atau serangan jantung pada orang tersebut.

Jadi,sayangilah pasangan kalian.Jangan lupa berterima kasih dan meminta maaf.

p/s: hati semua orang pun akan sihat bila orang ucap terima kasih and minta maaf...selamat beramal...

Ustaz Ash: Rahsia Lalat


Dari Abu Hurairah, bahwa Rasulullah Saw bersabda,

“Jika lalat terjatuh di minuman salah seorang di antara kamu, maka benamkanlah ia, kemudian lepaskanlah (buanglah), karena pada salah satu sayapnya terdapat penyakit dan pada sayap yang lainnya terdapat obat (penawar).”

(HR. al-Bukhari)

p/s:Jangan persoalkan sabda dan sunnah baginda nabi. Jom beramal.


Thursday, February 16, 2012

Ustaz Ash: Sultan Muhammad Al-Fateh

mutakhir ini kita lihat banyak negara-negara yang berlaku pergolakkan kerna di perintah oleh pemerintah zalim dan tidak patuh pada perintah Allah. Teringat pula seorang tokoh Islam antara yang teragung kerna kewujudannya pernah disebut oleh junjungan besar Nabi Muhammad SAW. Tokol ini adalah satu-satunya manusia yang berjaya membuka kota Constantinopel(Istanbul). Baginda(Sultan muhammad al-fateh) tidak mempertahankan Islam dengan senjata dan revolusi tetapi tokoh ini memperbetulkan dahulu umat atau rakyatnya. Apabila semua umat telah patuh pada perintah Allah dan berlaku pula kekejaman umat lain maka barulah baginda bangkit mengangkat pedang sebagai jalan terakhir mudah-mudahan semuanya patuh pada perintah Allah.

Bagaimana baginda menawan Istanbul itu anda boleh cari sendiri melalui pembacaan serta sejarah hidupnya. Atau dapat lihat dari video pendek yang saya lampirkan di bawah ini...

video


Soalnya sekarang di mana punca kekuatan baginda dan bala tenteranya...?apakah buktinya?

Suatu hari (setelah kota istanbul berjawa di tawan) timbul soal ketika pasukan islam hendak melaksanakan shalat jum’at yang pertama kali di kota itu.

“Siapakah yang layak menjadi imam shalat jum’at?” tak ada jawaban. Tak ada yang berani yang menawarkan diri ! lalu Muhammad Al Fatih tegak berdiri. Beliau meminta kepada seluruh rakyatnya untuk bangun berdiri. ( Ada riwayat mengatakan baginda mempelawa gurunya merangkap mufti dan penasihat baginda, walaubagaimanapun di tolak cara baik atas sebab ke uzuran)

Kemudian beliau bertanya. “ Siapakah diantara kalian yang sejak remaja, sejak akhil baligh hingga hari ini pernah meninggalkan meninggalkan shalat wajib lima waktu, silakan duduk!!”

Maha suci Allah ! Tak seorangpun pasukan islam yang duduk. Semua tegak berdiri. Apa artinya? Itu berarti, tentara islam pimpinan Muhammad Al Fatih sejak masa remaja mereka hingga hari ini, tak seorangpun yang meninggalkan shalat fardhu. Tak sekalipun mereka melalaikan shalat fardhu.

Lalu Muhammad Al Fatih kembali bertanya: “ Siapa diantara kalian yang sejak baligh dahulu hingga hari ini pernah meninggalkan shalat sunah rawatib? Kalau ada yang pernah meninggalkan shalat sunah sekali saja silakan duduk!!!”.

Sebagian lainya segera duduk. Artinya, pasukan islam sejak remaja mereka ada yang teguh hati, tidak pernah meninggalkan shalat sunah setelah maghrib, dua roka’at sebelu shubuh dan shalat rowatib lainya. Namun ada yang pernah meninggalkanya. Betapa hebat karakter dan keimanan mereka sebagai muslim sungguh bernilai tinggi, sungguh jujur, pasukan islam Al Fatih.

Dengan mengedarkan matanya ke seluruh rakyat dan pasukanya Muhammad Al Fatih kembali berseru lalu bertanya: “ Siapa diantara kalian yang sejak masa akhil baligh sampai hari ini pernah meninggalkan shalat tahajud di kesunyian malam? Yang pernah meninggalkan atau kosong satu malam saja, silakan duduk!!”

Terukirlaj pemandangan yang menakjubkan sejarawan barat dan timur. Semua yang hadir dengan cepat duduk!!” Hanya ada seorang saja yang tetap tegak berdiri. Iaitu dialah, Sultan Muhammad Al Fatih, sang penakluk benteng terkukuh Byzantium Konstantinopel(kota ini telah banyak kali cuba di tembusi oleh segenap khalifah islam sebelumnya tetapi gagal). Beliaulah yang pantas menjadi imam shalat jumat hari itu. Karena hanya Al Fatih seorang yang sejak remaja selalu mengisi butir-butir malam sunyinya dengan bersujud kepada Allah SWT, tidak pernah kosong semalampun.

Begitulah kisah seorang tokoh yang hebat kerna kewujudannya disebut oleh baginda nabi .Malahpada usia 26 tahun sudah berjaya menawan kota terkukuh dalam sejarah dunia dengan keimanan yang kukuh pada Allah natijah dari didikan dan kelahiran zuriat yang baik oleh ibu dan ayahnya hasil perkahwinan berlandaskan keimanan pada Allah.

p/s: Alangkah baiknya jika ada pemimpin muda seperti ini mempertahankan umat yang di zalmi pada hari ini.




Tips Ash: Western Omelette

there are many types of omelette.but this time i wanna share my western omelette. =)

bahan2 nya adalah...

1. sebiji telur
2. hirisan mozarella cheese
3. daging kisar/hirisan halus sosej(terpulang)
4. Rosmery(terpulang)
5. lada hitam(terpulang)
6. majerin


cara-cara:

1. pecahkan telur dan kacau

2. panaskan non-stick pan dan letakkan sedikit majerin sebagai ganti minyak sepaya tidak melekat (kalau xnka pun xpe...sbb dah gnakan non-stick pan)

3. tuangkan telur

4. then letakkan mozarella cheese,rosmery,lada hitam dan letakkan daging(pastikan dah fully rebus yer..kalu tak letakkan pun tak pe..)

5. setelah masak lipat dua.

6. hidangkan


selamat mencuba~

Tips Ash: Lasagna


ha...bersua kita kembali dalam ruang Tips Ash...kali ni i wanna share with you cara nak buat lasagna bagi orang yang macam aku(orang yang xterer langsung masak..hihihi)
so sebelum tu ofcoas la kita perlukan bahan-bahannya...korang nak taw x...ish2 susah giler nak cari bahan-bahan dia...aritu aku g tesco cari bahan ssh giler..dh macam running man..terkejar2 sini..terkejar2 sana...barang dia x ssh pn..tapi al maklum la...orang baru nk masak ni mmg la xtw barang2 tu nk cari dkt mane kn...hahahaha
so jom kita terus kan ngn bahan2 nya....


1 bungkus ayam/daging kisar
1 tin sup cendawan (kalu yang kimball dalam tin-lebih senang)
1botol bolognese sauce(bleh je kalu nak guna sauce spegati tapi waktu kena tambah cheese dalam sauce spegati tu untuk memekatkan lagi sauce tu)
1 tin cendawa butang(terpulang)
italian herbs(terpulang tapi aku suka masukkan Rosmery)
garam & lada hitam
1 bawang besar-potong dadu
1-4 bawang putih(ikut kehendak hati la)
1 kotak lasagna (belum rebus)
1 buku mozarella cheese


1.Tumiskan bawang besar dan bawang putih. Masukkan daging/ayam kisar dan goreng sebentar.

2.masukkan sos bolognese(kalu gna sauce spegati sila masukkan cheese sikit supaya
memekatkan sos dan untuk membantu semasa bake nanti)

3.masukkan italian herbs/rosmery, garam, lada hitam dan cendawan butang. Masak bagi pekat.

4.sediakan baking dish dengan menyapu sedikit butter/magarine supaya tak melekat.

5.Taburkan satu lapisan nipis sauce yang kita buat tadi.

6.kemudian letak satu lapisan lasagna. pastikan seluruh lapisan daging tadi di tutup.


7.di atas kepingan lasagna letakkan satu lapisan sup cendawan.

8.di atas lapisan sup cendawan letakkan lapisan lasagna pula.

9.langkah 5-8 diulang mengikut kehendak hati anda tapi jangan terlalu tinggi sangat yer...


10.pastikan lapisan terakhir itu adalah lapisan sauce yang kita buat tadi.

11.taburkan mozarella cheese (diatasnya boleh je kalu nak letak italian herbs or rosmery)


12.Bakar dalam oven dengan suhu antara 180c selama 20-30.(cara paling mudah adalah test dengan mencucuk bahagian tengah hingga ke bawah. kalau kepingan lasagna tak keras itu tandanya sudah masak. pastikan cheese tak hangus yer..)

1.


sedapnyer~

selamat mencuba~

Tuesday, February 7, 2012

Ustaz Ash: Berbaik sesama makhluk

Tersebutlah kisah iaitu suatu waktu seorang wanita berlumuran dengan dosa sedang beristirehat di pinggir sebuah oasis yang berair di sebuah lembah padang pasir. Tiba-tiba datanglah seekor anjing yang menjulur-julurkan lidahnya seakan sedang merasakan kehausan yang luar biasa. Melihat kejadian ini, tergeraklah si wanita itu untuk menolongnya. Dibukalah kasutnya untuk dipakai bagi menceduk air. Setelah mendapatkan air, diberikannya kepada anjing yang kehausan tersebut. Subhanallah, dengan izin Allah, terampunlah dosa wanita ini. Demikianlah, jika hati kita mampu merasakan derita makhluk lain, insyaAllah keinginan untuk berbuat baik akan muncul dengan sendirinya. Hidupnya hati hanya akan dapat dibuktikan dengan apa yang boleh kita lakukan untuk orang lain dengan ikhlas.


Rasulullah saw bersabda: "Allah mempunyai seratus rahmat (kasih sayang), dan menurunkan satu rahmat kepada jin, manusia, binatang dan haiwan melata. Dengan rahmat itu mereka saling berbalas-kasih dan berkasih sayang, dan dengannya pula binatang-binatang buas menyayangi anak-anaknya. Dan Ia menangguhkan 99 bahagian rahmat itu sebagai kasih sayangNya pada hari kiamat nanti". (HR Muslim)



Amir Asyraf! MKN! Jgn nak banyak songeh!

Haa~tajuk dekat atas ni bukan tuju dkt aku...statement di atas ni is from cerita bersiri Vanila Coklat.tapi bila 1st aku dengar je terus aku perasan sendiri.hahaha.serita ni sweet sgt.cute2 gak la..yang aku suka tgk mesti la heroin dia, Izara Aishah.

Beliau merupakan naib juara Dewi Remaja 2010, Izara Aishah dan Aiman Hakin Ridza atau Aiman Mentor 5. Drama bersiri Vanila Coklat ini diarah oleh Emi Suffian Sabhe dan turut menampilkan bariskan pelakon lain seperti Iqram Dinzly, Nabila Daly, Arash Mohd, Emma Akma, Zuhairi dan Liza Abdullah.


so cerita memang mama aku suka gila sbb romantik2 gitu. mula-mula aku x suka gak, tapi bila tgk sweet je cite ni trus aku layan.hahaha.plus cewek dia lawa...lagi satu cite ni jd best sebab menunjukkan cerita suami isteri yang still belajar tapi kawen awal kata kan.xkenal sangat and trus kawin...rsanya dah jd trend telenovela sekarang la. jenis paparkan kisah anak muda kawen awl.(ni yg rsa nak kawen awl ni..hahaha)

kalu pakai tudung kan lawa...

p/s:bila dengar dialog(seperti tajuk di atas) rsa mcm nak je cari bini mcm tu...garang, ambil berat, malu tapi mahu...hahahaha

Ustaz Ash:Hudud

This video is regarding the Hudud...as im a Hudud's supporter, i wanna stress here that there is no such thing Hudud Pas or anything else...aku benci gila bila ada orang kutuk hukum Allah ni(macam video sembang rakyat tu yang bertajuk hudud pas. Sembang rakyat ni aku x kisah la diorang buat video kutuk parti mana-mana pun.tu lantak korang la.yang aku geram sekali bila kutuk hukum Allah. dah la dah bodo agama then nak main bedal je bangkang agama sendiri. Kalu bangkang hukum Allah ni boleh buat akidah jatuh. so jangan main bedal kata kalu kita bukan ahli dalam bidang agama.)

video

Takbir!

Tips Ash: Simple Steak


Bahan-bahan:
1.Sepotong daging dalam suhu bilik (sebaik-baiknya 1 inch)
2.Olive oil
3.Rosmery
4.Black pepper
5.Garam
6.Bawang putih
7.Butter

Cara-cara:
1. Salutkan potongan dengan olive oil dengan rata
2. Taburkan black pepper dan garam dengan rata serta secukup rasa
3. Panaskan fry pan
4. Then letakkan daging atas fry pan
5. Alihkan setelah 1 minit(setiap side 1 minit)
6. Sebelum alih taburkan rosmery dan alurkan bawang putih di setiap side
7. Sebelum siap masak masukkan sepotong butter
8. Setelah masak, letakkan daging diatas pinggan lain (tinggalkan air daging dalam fry pan)
9. Selepas itu potongkan daging dengan angle 45 darjah
10. Letakkan atas pinggan hidangan
11. Siramkan hirisan daging dengan air daging yang kita tinggalkan dalam fry pan tadi
12. Hidangkan



Tahap daging dimasak
Rasakan tahap kekerasan daging dengan menyentuh daging yang di masak tadi. Jadikan isi daging tangan di bawah jadi hantu anda sebagai panduan.
rare cook-rasakan lebihan daging di bawah ibu jari.
half cook-satukan hujung jari hantu dengan ibu jari. Rasakan dan bandingkan.
well cook-satukan hujung jari kelingking dengan ibu jari. Rasakan dan bandingkan.

Tada!inilah hasilnya...seum dwa!

Thursday, February 2, 2012

Mr.Ash:Lembu nak jaga


video
hahaha~

Mr.ash:Eyebrow Dance

have you ever seen this advertisement long ago..?

video

yeah! it feel like it just a fake ability but then actually there is a one cute girl who really have this kind of weird skill. check this out...

video

comelkan awek ni...

video

gadis cute ini berasl dari Sydney.kebolehan dia gerak2 kn kening dia ikut melody sebenarnya sudah diketahui sejak kecil.buktinya video atas ni...

p/s:kening tak boleh di pisahkan dari lagu,irama and awek comel ni..hahaha..asl la kening tebal aku ni x leh gerak2 mcm dia ek..hmmmm

mcm menarik je ni..tekan la..