Followers

Recent Posts

selamat datang ke http://aku-ash.blogspot.com/ "dunia ini untuk kita aje"

Tuesday, August 2, 2011

"Cabaran anak muda masa kini".


Assalamualaikum. Aku bukan la seorang yang aktif sangat bila ada kat rumah. Selalunya memang aku akan ber'hibernate' dekat rumah jer. Tiap kali cuti jer memang aku akan daftar 'Kursus suami mithai' [paham2 sendiri la...tak faham sudah..]

But recently my frenz call mintak tolong diorg untuk join satu program ni untuk jadi ajk. Pucuk di cita ulam mendatang la.without delay aku terima je 'lamaran' die..hahaha...Aku memang minat join event2 ni. Tah la sebab apa. Dah mcm hobi la pulak. hahaha.
Program tu diberi nama

bersama pasangan pengacara semanis kurma dan konsert 2011"Cabaran anak muda masa kini".

So aku nak story sikit apa yang jadi dalam event ni. Before that for me event ni memang berjaya...

1.AJK Tabung Amal


Selalu aku jadi event manager, ajk protokol, mc, ajk publisiti...tut tut kali ni aku jadi ajk tabung amal...hahaha...1st time in my life bro..Waktu tu memang serabut la kepada aku..Mcm na la aku nak tebalkan muka jalan p bawak tabung tu...aku ni dah la pemalu[permalu ker...]
Aku dah terbayang dh aku ni macam tok siak masjid...hahaha...Untuk pengetahuan korang program ni sebenarnya adalah program sebuah persatuan dekat Bandar Laguna Merbok ni[sowi la aku tak cakna nama persatuan tu] dengan kerjasama Kerajaan Negeri Kedah...Program ni ada forum and konsert nasyid...so Islamik la...Disamping tu diorg buat pungutan derma untuk pembinaan masjid dekat tempat ni...Nasib baik la ada bdk2 tahfiz HPA tolong aku...tu gambar 2 orang kat atas tu..sebenarnya ramai lagi...tapi 2 orang ni ja nak bergambar dengan hijjaz...bdk2 tu memang baik..maklum la bakal al-hafiz tu...sejuk je tgk muke diorg..

2.100% anak muda

yang membuatkan aku bangga sangat dengan programn ni bukan sebab ke'awesome'man event management diorang...tapi sebab 100% kelolaan anak muda...msti korang cakap "eleh..mcm la event dekat universiti tu orang tue yang buat.."
ye memang la orang muda yang buat...tapi amat sukar taw nak cari kumpulan nak muda dekat luar sana yang nak buat program amal and islamik mcm ni tanpa apa balasan taw...sukarela ja semua...plus banyak syarikat koperat yang taja pulak tu.ofcos la dekat Sungai Petani ni HPA la yang taja when it comes to majlis agama macam ni..

3.blackout

paling memeranjatkan bila 2 3 minit lagi VVIP nak gerak dari Bilik Jamuan ke tapak majlis...tetiba je balckout..lama gila..pergh..memang kelam-kabut gila..waktu tu i realize that skill untuk bercakap dengan orang tu amat penting mcm cik fairuz[nak kenal cik fairuz..?nanti entry akan datang kita berkenal-kenalan yer..hihihi]..coz bila nak ckp dengan VVIP bukan senang untuk jaga nama baik sesebuah event. Sbb itulah pentingnya ajk perhubungan luar or usher VVIP.[kalu nak tahu pasal ni..lain kali la yer...kalu tak sabar boleh tnya mr.afiq or cik farel ..diorg pakar bab2 event ni]

3.Pasangan semanis kurma


yangn ni aku tak nak cakap panjang. Aku nak cakap yang "Aku memang tak minat program diorg".FULL STOP.

5.hijjaz

kumpulan hijjaz memang before this aku minat la jugak cos before this im from SMKA. so aku membesar dengan lagu-lagu diorang and zikir-zikir munajat diorg. Their voice memang tip top but after i met them.aku meluat pn ada, marah pun ada...[meluat=benci]
kerek gila..aku bercakap dengan diorg waktu aku nk mintk business card pun tak friendly.kalu raihan dulu friendly gila.[ash ko memang big fan of Raihan pun!!] yang paling aku meluat when diorg tegur ustaz yang incharge mixer. Untuk pengetahuan korang, ustaz yg incharge mixer ni tak terer sangat tapi dia buat business mixer2 ni sbb nak cari duit untuk madrasah dia. sbb sekolah agama rakyat kan gov dah tak support. so memang konpem la dia tak tahu benda alah tu. tu bukan bidang dia. ok. tu tak pe lagi...memang after that, diorg ajar tapi bila buat persembahan malam tu, diorg boleh selamber je tegur and suruh ustaz tu kuatkan. boleh tak korang bayang kan, waktu tengah menyanyi..mcm la teruk sangat audio sistem tu. ni mcm nak menampakkan kelemahan ustaz tu and pengelola. Sepatutnya tak payah la sound waktu tengah menyanyi tu...sound la waktu gap lagu tu...cakap la elok2...buat dengan cara berhemah..buat lawak jenaka sikit untuk cover...so what ever it is aku dah tak suke hijjaz.

6.Abg Nash
Yang ni aku suke...hihihi..abg nash ni bukan penynyi nash tu...abg ni seorang mc yang dh bergiat lama dh dalam dunia pengacaraan.sempat la dia berkongsi ilmu dan pengalaman dia menjadi mc selama 20 tahun.yang kagumnya dia juga terlibat dengan program pembanggunan pengacaraan.so untuk tahu lebih lanjut sila la ke blog Kelab Gemersik ya.

p/s:bila join program ni windu lak dengan kawan2 seangkatan masa buat event dulu.hope can do more for the up coming event for the next sem.

2 comments:

  1. cop..
    aku bangga sebab ada tertulis nama aku. haha

    ReplyDelete
  2. hahaha..ko kn pakar bro...

    ReplyDelete

mcm menarik je ni..tekan la..