Bahan-bahan:
1.Sepotong daging dalam suhu bilik (sebaik-baiknya 1 inch)
2.Olive oil
3.Rosmery
4.Black pepper
5.Garam
6.Bawang putih
7.Butter
Cara-cara:
1. Salutkan potongan dengan olive oil dengan rata
2. Taburkan black pepper dan garam dengan rata serta secukup rasa
3. Panaskan fry pan
4. Then letakkan daging atas fry pan
5. Alihkan setelah 1 minit(setiap side 1 minit)
6. Sebelum alih taburkan rosmery dan alurkan bawang putih di setiap side
7. Sebelum siap masak masukkan sepotong butter
8. Setelah masak, letakkan daging diatas pinggan lain (tinggalkan air daging dalam fry pan)
9. Selepas itu potongkan daging dengan angle 45 darjah
10. Letakkan atas pinggan hidangan
11. Siramkan hirisan daging dengan air daging yang kita tinggalkan dalam fry pan tadi
12. Hidangkan
Tahap daging dimasak
Rasakan tahap kekerasan daging dengan menyentuh daging yang di masak tadi. Jadikan isi daging tangan di bawah jadi hantu anda sebagai panduan.
rare cook-rasakan lebihan daging di bawah ibu jari.
half cook-satukan hujung jari hantu dengan ibu jari. Rasakan dan bandingkan.
well cook-satukan hujung jari kelingking dengan ibu jari. Rasakan dan bandingkan.
No comments:
Post a Comment